Srbija odlučuje o ponudi Bruxellesa: "Nećemo potpisati ništa što će ići na štetu srpskih interesa"

Foto: Screenshot

U SRBIJI se nastavljaju razgovori o prijedlogu Bruxellesa o zajednici srpskih općina na Kosovu. Savjetnik predsjednika Tomislava Nikolića rekao je da se odluka mora donijeti danas, a da će EU ako je pozitivan, sutra organizirati ceremoniju. Tijekom dana stav bi nakon sjednice trebala zauzeti vlada premijera Ivice Dačića.

"Čak i da ne dobijemo datum moramo nastaviti rješavati ovo pitanje. Trebamo li čekati još dvije godine, pa početi od istog ili goreg papira koji sada nemamo. To su prijedlozi koji su iz godine u godinu sve gori ", rekao je Dačić i ponovio da ne žele prekinuti dijalog te da se nadaju kako bi se u idućim danima mogao postići kompromis.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je jučer da državni vrh u Beogradu i dalje nastoji naći kompromisno rješenje za Srbe na Kosovu i da nitko od sugovornika u dosadašnjim konzultacijama ne dovodi u pitanje opredjeljenje Srbije za europske integracije.

Stajalište vlade bit će poznato danas, nakon izvanredne sjednice. Najavljeni su razgovori i s izaslanstvom Republike Srpske koje predvodi predsjednik Milorad Dodik. Beograd ima rok da se do utorka 9. travnja popodne izjasni prihvaća li rješenje za kosovske Srbe koje nudi Priština uz potporu EU-a i SAD-a, što bi značilo odustajanje od izvršnih ovlasti za zajednicu srpskih općina na Kosovu.

"Nije realno da Srbija u utorak potpiše rješenje koje je ponuđeno u Bruxellesu. Nećemo potpisati ništa što će ići na štetu srpskih interesa, ali mi moramo postati normalna zemlja i našu zemlju dodatno otvoriti. Od inata ne možemo živjeti, ne možemo iz inata graditi državu, zaposliti ljude... Moramo postići sporazum i moj prijedlog je da tražimo nastavak dijaloga i veće jamstvo", izjavio je prvi dopredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić gostujući u emisiji TV Pink.

Dodao je kako u posljednjoj rundi dijaloga "nije ponuđen nikakav papir, već su pročitani zahtjevi koji su vrlo nalikovali na albanske uvjete" i od "pročitanih osam točaka, od kojih su šest za Beograd bile prihvatljive, a na dvije nije mogao pristati".

Pročitajte više