Tmurna gospodarska slika u Hrvatskoj: "Oslanjanje na javna poduzeća za Hrvatsku bi moglo biti pogubno"

VIŠE OD 300 milijuna kuna, toliko iznose gubici javnih poduzeća koje su nagomilali u prvih pola godine. Od novih Uprava Vlada traži snažan investicijski ciklus, s 1. listopadom Radimir Čačić očekuje konkretne rezultate. No, pita li se oporbu, još ćemo se načekati.

Što je bliže rujan, kojeg je na početku mandata označio kao prijelomni test ambicioznog investicijskog plana Vlade i njega osobno, Radimir Čačić sve je manje spreman javnim poduzećima 'gledati' kroz prste. Novi datum je prvi listopada do kojeg nove Uprave trebaju pokazati bitne pomake, iako je, smatra Čačić, očit onaj u restrukturiranju. No, golem posao još nije napravljen, a vrijeme curi.

"Više od 75 posto ukupnog plana za ovu godine im je ostao u drugoj polovici godine. S prvim desetim ćemo pokazati što je Vlada zaključila i koji je zadatak dala pred te tvrtke i pred te nove uprave. Koliki je to bio pomak u odnosu na prošlogodišnji rezultat i koliko su od toga uspjeli ostvariti", naglašava Čačić.

Čačićev prethodnik Đuro Popijač ne gaji prevelika očekivanja. Oslanjanje isključivo na investicije u javnom sektoru, bez olakšavanja uvjeta privatnome, ne vodi oporavku gospodarstva, upozorava Popijač.

"Potpuno je umrtvljena ona privatna poduzetnička aktivnost, dakle oslanjati se samo na javna poduzeća je pogubno, a još pogubnije, ako se i ono što se radilo, zaustavilo, a vidimo da je upravo to i slučaj", kaže Popijač.

Upravo u smjenama Popijač nalazi razlog pada investicijskih aktivnosti više od 10 posto u odnosu na lani.

"Iako se prvi potpredsjednik silno trudi uvjeriti hrvatsku javnost da prošle Uprave nisu ništa radile, mi smo imali i prošle godine više od dvije milijarde kuna investicija u HEP-u, u JANAF-u velike investicije i na Krku i u Sisku, tako da sve ono što se dogodilo, dogodilo se upravo iz tog razloga, svih ovih silnih promjena, jedan kaos u tim javnim poduzećima i to je sasvim očekivano", naglašava Popijač.

U tmurnoj gospodarskoj slici Popijaču su kontinuirano optimistične jedino najave prvog potpredsjednika, dok su planovi samo još jedan pokazatelj lošeg starta ove Vlade od koje se očekivalo puno više od kadroviranja u javnim poduzećima.

"Vidimo da imamo i povećanje gubitaka, u odnosi na prošlu godinu, dakle teško je sada više pronalaziti alibi za taj, definitivno rezultat rada ove Uprave i rezultat rada ove vlasti i nema se baš na osnovu čega, nažalost, puno nadati dobrim vijestima", zaključuje Popijač.

Kako bilo, za manje od dva mjeseca trebali bi dobiti investicijsku rang listu javnih poduzeća na kojoj je trenutno najbolji HEP, a najlošiji HŽ.

Pročitajte više