U Meksiku ukraden kamion s radioaktivnim materijalom

Ilustracija: Flickr

U MEKSIKU je ukraden kamion koji je prevozio potencijalno iznimno opasan radioaktivni materijal za medicinske potrebe, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"U trenutku kada se dogodila krađa radioaktivni materijal bio je pravilno zaštićen. No mogao bi biti potencijalno iznimno opasan ukoliko se zaštita ukloni ili se ošteti", stoji u priopćenju UN-ove agencije sa sjedištem u Beču.

Krađa se, kako navodi IAEA dogodila 2. prosinca, a informaciju o njoj agencija je dobila od državne agencije koja se bavi pitanjima nuklearne energije. U kamionu se prevozio kobalt 60 iz bolnice u Tijuani, koja se koristi u radioterapiji. Vozilo je ukradeno blizu Mexica.

Meksičke vlasti tragaju za kradljivcima i izdale su obavijest kojom se javnost moli za bilo kakve informacije o opasnome teretu. Radioaktivna tvar ne može se upotrijebiti za izradu konvencionalne nuklearne bombe, no u teoriji se može iskoristiti u izradi "prljave bombe", ukoliko se kombinira s konvencionalnim eksplozivom.

Pročitajte više