U sukobima za kontrolu nad zračnom lukom u Tripoliju poginulo šest osoba

Screenshot: YouTube

NAJMANJE šest osoba je poginulo a 25 je ranjeno u nedjelju u sukobima naoružanih skupina za kontrolu nad zračnom lukom u Tripoliju, a te borbe ocrtavaju sukob između liberala i islamista u Libiji, zemlji u kojoj traje anarhija od pada režima Moamera Gadafija 2011.

Vlada je pozvala na prekid sukoba i na dijalog, u trenutku kada je Zapad izrazio svoje zabrinutosti eskalacijom nasilja. Sjedinjene Države su upozorile na opasnosti "općeg sukoba".

Zračna luka je zatvorena na najmanje tri dana. Rano ujutro napale su je islamističke milicije kako bi potjerale antiislamističke brigade iz Zentena, grada 170 km jugozapadno do Tripolija.

Brigade Zentena kontroliraju aerodrom od Gadafijeva pada, kao i vojne položaje na cesti između Tripolija i zračne luke. U središtu grada je odjekivala pucnjava, javlja AFP, dok su svjedoci izvijestili o stupovima dima iznad zračne luke.

Prema jednom izvoru zračne luke, taj napad su brigade Zentena odbile, ali uslijedili su sukobi na cesti koja do njega vodi. Tijekom poslijepodneva sukobi su izgubili na intenzitetu i prekinuli se početkom večeri, prije prekida posta tijekom svetog mjeseca ramazana.

Odgovornost za napad su preuzele islamističke milicije, za koje drže da su oružani ogranak islamističke struje u zemlji. Glasnogovornik vlade je rekao da vlada zahtijeva od napadača da odmah i bezuvjetno prekinu vojne akcije.

Pročitajte više