UN-ovi mirovnjaci zlostavljali djecu u Srednjoafričkoj republici, zviždač suspendiran

Screenshot: Street View

VISOKOPOZICIONIRANI dužnosnik UN-a suspendiran je nakon što je tužiteljima otkrio interno izvješće o seksualnom zlostavljanju djece u Srednjoafričkoj Republici od strane francuskih mirovnih trupa.

Anders Kompass proslijedio je dokument francuskim vlastima zbog neuspjeha UN-a da poduzme mjere kako bi se nasilje zaustavilo, izjavio je izvor blizak slučaju, navodi Guardian.

U izvješću su dokumentirani slučajevi seksualnog iskorištavanja djece od kojih su neka stara tek devet godina.

Izvješće, koje Guardian posjeduje, na svakoj stranici ima oznaku povjerljivo, a u njima su otkriveni detalji stravičnih zlostavljanja koja su se događala od prosinca 2013. do lipnja 2014. godine.

Tako je otkriveno kako je jedan 11-godišnjak silovan nakon što je išao tražiti hranu dok su 9-godišnjaka i dvojicu njegovi prijatelja francuski mirovnjaci natjerali na seksualni odnos u kampu za izbjeglice. Dječak je nakon toga pobjegao iz kampa zbog straha od novih zlostavljanja.

Izvješće je u ljeto 2014. godine predano dužnosnicima u Ženevi, no kada je Kompass vidio da se ništa ne poduzima odlučio je sve prijaviti vlastima u Francuskoj. Uskoro je uslijedila istraga.

O izvješću je navodno obaviješteno nekoliko viših dužnosnika, no ništa nisu poduzeli. Kompass je zbog prijave prošlog mjeseca optužen za kršenje UN-ovih protokola. Andres, koji se 30 godina bavi humanitarnim radom, nalazi se pod istragom UN-ovog ureda za interni nadzor te mu prijeti otkaz.



 

Pročitajte više