Vladin paket harača kreće od 1. ožujka: PDV na 25 posto, a porez na dividendu 12 posto!

"GLEDAJTE, nismo mi govorili neistine oko PDV-a. Naš program je bio jasan. Rekli smo da se ukupno porezno opterećenje neće povećavati, ali da će se struktura mijenjati. To se sada događa", uvjeravao je danas na početku zasjedanja Vlade prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u najavi odluke da se PDV diže na stopu od 25 posto. Čačić je više puta naglasio kako su napadi na Kukuriku koaliciju neosnovani kada kažu da u kampanji nisu spominjali i dizanje PDV-a.

Milanović: Mora se

"Mora se! Ovo se naprosto mora!", rekao je premijer Zoran Milanović o PDV-u. Tu mantru ponavljao je više puta tijekom zasjedanja Vlade. Kako je već bilo najavljeno uvodi se i međustopa PDV-a na dječju hranu, ulje, bijeli šećer te od 1. siječnja 2013. i na turizam.

Postoji i stopa od 10 posto PDV-a koja bi se primjenjivala  na usluge u ugostiteljstvu kao i svih bezalkoholnih pića, ali i piva i vina. Novi PDV starta od 1. ožujka.

Žele dobro tehnički napisati proračun

"Paketom poreznih zakona cilj je rasteretiti gospodarstvo i očuvati standard građana pogođenih krizom", rekao je ministar financija Slavko Linić. Naime, Vlada danas donosi pakete poreznih zakona: poreza na dobit, na dodanu vrijednost, na dohodak i doprinose. Milanović je naglasio da će se proračun naći na stolu Vlade u ponedjeljak. Odgoda donošenja proračuna objašnjena je da članovi Vlade žele da proračun bude "tehnički dobro napisan".

"Ministarstvo financija preko vikenda mora uskladiti financije i vidjeti može li se još gdje uštedjeti. Cilj je očuvati građane pogođene krizom", rekao je danas na sjednici Vlade premijer Milanović. Inače danas je na sjednici Vlade donesen niz zakona od Zakona o Financijskom inspektoratu, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, s nacrtima konačnih prijedloga ovih zakona, a raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o Poreznoj upravi, zatim Nacrtu prijedloga zakona o dopuni Stečajnog zakona.

Donesena je odluka kako će se povećati neoporezivi dio dohotka umirovljenika na 3400 kuna, a do sada je bio na 3200 kuna. Kako je objašnjeno to u konačnici znači nešto veća primanja za umirovljenike s obzirom da se povećao neoporezivi dio. 

Limit za male dioničare

"Na reinvestiranu dobit unesenu u temeljni kapital neće se obračunavati porez na dobit, dok će se svaka isplaćena dividenda oporezivati sa 12 posto", rekao je na sjednici Vlade ministar Linić govoreći o novinama u poreznom sustavu.

Također, što se dividendi tiče postoji i limit za male dioničare pa dividende do 12.000 kuna će biti oslobođene od poreza na dobit. Ministar financija je najavio za ponedjeljak zakone oko parafiskalnih nameta čime će se dodatno rasteretiti gospodarstvo. 

Na Vladi je također odlučeno kako će se primjena smanjene stope doprinosa za zdravstvo za 2 posto početi obračunavati od 1. svibnja.

Pročitajte više