Vukovarsko Vijeće srpske manjine: Ministarstvo je i bez nas moglo odlučiti o gradskom Statutu

Ilustracija: FAH

VUKOVARSKO Vijeće srpske nacionalne manjine poslalo je u utorak navečer Ministarstvu uprave obavijest da je izmijenjeni Statut Grada Vukovara u neskladu s Ustavom, zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina, Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina te Europskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, no napominju kako Ministarstvo i bez njihove obavijesti može provesti nadzor zakonitosti i ustavnosti Statuta.


Vijeće se u obavijesti koju je poslalo Ministarstvu ne poziva na odluke koje je vezano uz pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma lani u kolovozu donio Ustavni sud, no predsjednik Vijeća Dejan Drakulić kaže kako to ne znači da smatraju da je Gradsko vijeće ispoštovalo odluke Ustavnog suda.

Ustavni je sud tada, u odluci kojom je neustavnim proglasio raspisivanje referenduma "o ćirilici", obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da Statutom Grada urediti individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma te "javnopravne obveze tijela državne i javne vlasti između onih navedenih u Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina za koje smatra da odgovaraju životnim činjenicama i faktičnim okolnostima u Gradu Vukovaru, u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara".

Statut izmijenjen, ćirilica izbačena


Gradsko vijeće Statut je izmijenilo prošlog tjedna, ali njime nije predvidjelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice.

"Gradsko Vijeće je ispoštovalo rok koji mu je Ustavni sud dao za izmjene Statuta, ali Statut nije izmijenjen u skladu s propisima", uvjeren je Drakulić.

Na pitanje na koje su točno statutarne odredbe upozorili Ministarstvo, odgovorio je kako Vijeće nije taksativno navelo pojedine članke, a po zakonu nije to dužno ni učiniti.

Podsjetio je da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano da je vijeće nacionalne manjine, ako smatra da je opći akt jedinice samouprave ili neka njegova odredba protivan Ustavu, o tome dužno obavijestiti Ministarstvo uprave, što su, kaže, i učinili.

Ministarstvo nakon zaprimanja obavijesti ima rok od osam dana da prihvati ili odbije ocjenu vijeća nacionalne manjine. Ako je suglasno da je akt protivan Ustavu, sporni statut privremeno stavlja izvan snage, a Vladi predlaže da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti statuta. Za pokretanje tog postupka Vlada ima rok od 30 dana, a ako ga ne pokrene, Statut ponovo stupa na snagu.

Ministarstvo još nije primilo obavijest

U Ministarstvu još nisu zaprimili obavijest vukovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine, a ranije su najavljivali kako se o izmijenjenom statutu neće očitovati dok im se ne obrati Vijeće.

Drakulić, međutim, podsjeća da Ministarstvo i mimo Vijeća može provesti nadzor zakonitosti Statuta, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi.

Tim je zakonom propisano da nadzor provodi predstojnik nadležnog ureda državne uprave, a kada uoči nepravilnosti, predstavničkom tijelu daje uputu da ih ispravi u roku 15 dana.

Ako predstavničko tijelo ne postupi po njegovoj uputi, predstojnik u idućih 15 dana donosi obrazloženu odluku o obustavi primjene općeg akta i o tome obavještava Ministarstvo, koje potom ima 15 dana da ocijeni osnovanost odluke predstojnika. Ako prihvati argumente predstojnika, Ministarstvo je dužno bez odgode Vladi predložiti pokretanje postupka ocjene ustavnosti statuta

Pročitajte više