Zarobljeni američki veteran ispričao se za ratne zločine počinjene u Sjevernoj Koreji

Screenshot: YouTube

MERRILL NEWMAN, 85-godišnji američki umirovljeni veteran Korejskog rata, nedavno je zarobljen u Sjevernoj Koreji gdje je došao kao turist. On je 26. listopada prisilno odveden iz aviona koji se spremao poletjeti iz Pyongyanga. Merrill se ovog vikenda pojavio na televizijskim ekranima u Sjevernoj Koreji i ispričao se za navodne ratne zločine.

Prema izjavi koju je dao na televiziji tereti ga se da je trenirao gerilce čiji su se napadi nastavili i nakon što je završio rat. Optužen je i za naređivanje operacija koje su dovele do smrti nekoliko desetaka vojnika i civila. Priznao je i da je nedavno pokušao susresti s preživjelim članovima gerilske skupine Kuwol, piše AP.

Preživjeli pripadnici Kuwola objasnili su kako je Newman bio savjetnik njihove grupe koja je bila jedna od desetak koliko ih je vojska SAD-a oformila tijekom Korejskog rata. Umirovljeni gerilci tvrde i kako Sjeverna Koreja pretjeruje u optužbama. Tvrde kako ih je Newman savjetova, no nije sudjelovao u svakodnevnim operacijama. Davao im je odjeću, rižu i oružje. Nedugo nakon završetka rata pripadnici Kuwola prešli su u Južnu Koreju.

Pročitajte više