Zavod za statistiku o 4,7 tisuća novozaposlenih u javnom sektoru: Važno je ispravno tumačiti definiciju zaposlenih

NAKON objave podataka o zapošljavanju u javnim službama - javnoj upravi i obrani, obrazovanju te zdravstvenom sektoru tijekom prve polovice ove godine, Državni zavod za statistiku odlučio dodatno pojasniti povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru za 4,7 tisuća.

"Radi objektivnog i činjeničnog izvještavanja Državni zavod za statistiku ovim putem reagira na medijske napise o zapošljavanju 4.698 javnih službenika u razdoblju od siječnja do lipnja 2012.

Željeli bismo Vas izvijestiti da je broj zaposlenih u pravnim osobama, kojeg objavljuje Državni zavod za statistiku, rezultat obrade podataka redovitoga godišnjeg istraživanja i redovitoga mjesečnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a 2007.

Nadalje, za razumijevanje ove teme vrlo je važno ispravno tumačiti definiciju zaposlenih prema kojoj su zaposleni sve osobe koje su zasnovale radni odnos s poslodavcem na određeno ili neodređeno vrijeme neovisno o duljini radnog vremena i vlasništvu pravne osobe, što znači da su obuhvaćeni zaposleni u pravnim osobama kako u državnom tako i u privatnom vlasništvu.

Podaci za siječanj 2012., koji su korišteni za usporedbu i koji se iznose u medijskim natpisima, su privremeni i objavljeni u Priopćenju broj 9.2.1/1. "Zaposleni prema djelatnostima" od 28. veljače 2012. S obzirom da je konačni podatak za siječanj 2012. objavljen 30. ožujka 2012., u Priopćenju broj 9.2.1/2. "Zaposleni prema djelatnostima", ispravno je u usporedbi koristiti se konačnim podatkom. U tom slučaju spomenuti porast broja zaposlenih u svibnju 2012. u odnosu na siječanj 2012., u djelatnostima Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, Obrazovanje i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi iznosi 2 767 zaposlenih. Od tog broja 1.506 njih zaposleno je u djelatnosti Javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja, 952 u djelatnosti Obrazovanja te 309 u Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Povećanje broja zaposlenih u djelatnosti Javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja, prema konačnim podacima, za 1.506 zaposlenih većim je dijelom rezultat zapošljavanja na javnim radovima pretežno u jedinicama lokalne uprave i samouprave (općinama). Takvo povećanje broja zaposlenih uobičajeni je trend koji pokazuju i podaci za prethodne godine. To zapošljavanje najčešće počinje u ožujku ili travnju, a uočeno je i u drugim mjesecima, ovisno o potrebama.

Nadalje, povećanje broja zaposlenih u djelatnosti Obrazovanja za 952 zaposlena rezultat je zapošljavanja i u državnim i u privatnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Ovim povećanjem broja zaposlenih obuhvaćene su i zamjene za odsutne zaposlenike zbog bolovanja.

Povećanje broja zaposlenih u Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 309 zaposlenih rezultat je angažiranja zaposlenih na javnim radovima u državnim ustanovama (u centrima za socijalnu skrb, lokalnim jedinicama Crvenoga križa) kao i zapošljavanje u privatnim ustanovama zdravstvene zaštite i socijalne skrbi".

Pročitajte više