Zawahiri poziva irački ogranak al-Qaide da napusti Siriju i udvostruči svoje napore u Iraku

Screenshot: YouTube

ULAZAK iračkog ogranka Al-Kaide u sirijski građanski rat bio je politička katastrofa za islamske borce u toj zemlji, rekao je u video poruci glavni vođa terorističke organizacije Ajman al-Zavahiri, pozvavši ogranak Al-Kaide da umjesto angažmana u Siriji udvostruči svoje napore u Iraku.

Zavahiri je već nekoliko puta pokušao okončati međusobne sukobe između pripadnika ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta) i s Al-Kaidom povezane grupe Fronte Al-Nusra.

U poruci objavljenoj na internetskoj stranici Zavahiri je ocijenio da bi se, da je ISIL prihvatio odluku o nemiješanju u unutarnje stvari Sirije te se umjesto toga angažirao na "događajima u Iraku koji trebaju dvostruki napor", krvoproliće potaknuto grubim zakulisnim borbama i međusobnim sukobima moglo izbjeći.

Članovi ISIL-a uključili su se u sukob u Siriji prošle godine te jednostrano proglasili da preuzimaju zapovjedništvo nad Frontom Al-Nusra koja je osvojila simpatije brojnih pobunjenika koji se bore protiv režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada.

Zavahiri, koji vodi Al-Kaidu otkad je u travnju 2011. ubijen Osama bin Laden, ISIL-ova je vođu Abu Bakr al Bagdadija optužio za "pobunu" te kazao kako razjedinjenost pobunjenika "samo ide Asadu u korist". Istaknuo je da bi Bagdadi umjesto dosadašnjih aktivnosti svoje napore trebao usmjeriti protiv iračke vlade na čelu s premijerom Nurijem al Malikijem.

Pročitajte više