Abizaid: Sustavni problemi zlostavljanja samo u Abu Ghraibu

SUSTAVNI problemi sa zlostavljanjem zatvorenika utvrđeni su samo u zatvoru Abu Ghraib, ali ne i u cijelom Iraku i Afganistanu, rekao je u srijedu američki zapovjednik za Bliski istok general John Abizaid.

General Abizaid, zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva koje pokriva i Irak i Afganistan, rekao je na saslušanju u Odboru za oružane snage američkog Senata kako je interna istraga američke vojske utvrdila da ne postoji pravilnost u zlostavljanju zatvorenika u Iraku i Afganistanu.

Abizaid je, međutim, kazao kako je američka vojska istražila 75 slučajeva zlostavljanja u Iraku i Afganistanu od kraja 2002. što ukazuje da je pojava raširenija nego se ranije mislilo.

Američki general je naglasio kako je problem zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib bio sustavnog karaktera i naveo kako je istraga utvrdila probleme u obuci i organizaciji i "vrlo određene izmjene koje će biti potrebno provesti u doktrini".

Senatski Odbor nastoji utvrditi da li je zlostavljanje iračkih zatvorenika djelo nekolicine vojnika ili je raširenija pojava u američkoj vojsci te da li je zlostavljanje bilo dio odobrenih postupaka za "omekšavanje" zatvorenika pred ispitivanje.

General Ricardo Sanchez, koji zapovijeda američkim kopnenim snagama u Iraku, rekao je Odboru kako je nekoliko puta 2003. i 2004. izdao zapovijedi da se sa zatvorenicima postupa prema Ženevskim konvencijama te da se ispitivanja obavljaju na zakonit i human način.

Nekoliko pripadnika američke vojne policije optuženih za zlostavljanje u Abu Ghraibu rekli su da im je bilo naređeno da "omekšaju" zatvorenike za istragu.

Predsjednik Odbora senator Joh Warner kazao je kako želi da i drugi američki dužnosnici svjedoče, među njima i američki upravitelj Iraka Paul Bremer, te da želi dokumente i pravnu ocjenu oštrog pristupa u ispitivanju zatvorenika.

Američki Pentagon zanijekao je optužbe medija da je zlostavljanje iračkih zatvorenika nastalo kao posljedica tajnog plana za pooštravanje tehnika ispitivanja koji je odobrio ministar obrane Donald Rumsfeld kako bi se američke snage lakše suprotstavile oružanim nemirima u Iraku.

Pročitajte više