Afrička unija šalje misiju od 5000 ljudi u Burundi

Screenshot: YouTube

AFRIČKA unija je najavila da će u Burundi poslati 5000 vojnika kako bi zaustavila sukobe u toj zemlji, zaprijetivši da će ih razmjestiti i bez njezina pristanka.

Vijeće za mir i sigurnost (CPS) Afričke unije (AU), koje se u petak navečer sastalo u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi, odlučilo je "odobriti slanje afričke misije za prevenciju i zaštitu u Burundi (MAPROBU) na razdoblje od šest mjeseci s mogućnošću produljenja" i zatražilo od "vlade Burundija da u roku 96 sati od donošenja ove odluke potvrdi da pristaje na slanje snaga i na suradnju s njima".

Vijeće je upozorilo da će AU, bude li se Bujumbura protivila raspoređivanju snaga, poduzeti "dodatne mjere" kako bi osigurao njihovo raspoređivanje.

Najavljene odlučne mjere


No malo je vjerojatno da će burundske vlasti, koje neprestano negoduju zbog miješanja međunarodne zajednice u političku krizu u koju je ta zemlja zapala prije osam mjeseci, prihvatiti raspoređivanje stranih snaga na svome tlu.

No CPS je istaknuo kako je "odlučan poduzeti sve odgovarajuće mjere protiv svih strana i sudionika, bez obzira na to tko oni bili, koji bi onemogućili provedbu ove odluke".

Afričke snage će u početku imati 5000 ljudi, vojnika i policajaca, te civilnu sastavnicu, uključujući i promatrače za ljudska prava te vojne stručnjake koji se već nalaze u Burundiju.

Pročitajte više