Američka agencija upozorava na nuklearne mogućnosti Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja je sposobna staviti nuklearno oružje na raketu koja može dosegnuti Sjedinjene Države, rekao je čelnik američke Obrambene obavještajne agencije (DIA).

Ta procjena viceadmirala Lowella Jacobija dana tijekom svjedočenja u četvrtak pred senatskim Odborom za oružane snage potvrđuje napredak u vojnim sposobnostima Sjeverne Koreje.

Upitan može li Sjeverna Koreja naoružati raketu nuklearnim sredstvom, Jacoby je rekao da se procjenjuje da "imaju sposobnost to učiniti".

On je također rekao da Sjeverna Koreja ima sposobnost ispaljivanja dvostupanjskih raketa koje mogu dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država, Aljasku i Havaje i dijelove sjeverozapada zemlje.

DIA je kasnije priopćila da je Jacoby samo ponovio svoju izjavu iz ožujka da su sjevernokorejske rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu, ali ne i da je Sjeverna Koreja stvarno i razvila takvu glavu. Istaknuto je da je sam Jacoby upozorio da govori o teoretskim mogućnostima jer rakete nisu testirane.

Jacoby je u ožujku rekao da sjevernokorejska raketa Taepo Dong može lansirati nuklearnu bojevu glavu na dijelove SAD-a u svojoj dvostupanjskoj verziji, a na cijelu Sjevernu Ameriku u trostupanjskoj verziji.

Američki predsjednik George W. Bush je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da nije siguran kakve su sposobnosti Sjeverne Koreje ali da postoji zabrinutost zbog mogućnosti lansiranja nuklearnog oružja.

Bush je ipak kazao da su diplomatski pregovori najbolji način za rješavanje problema sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja. Kazao je da će nastaviti s nastojanjima u okviru šesterostranih pregovora koji osim SAD-a i Sjeverne Koreje uključuju i Kinu, Rusiju, Južnu Koreju i Japan mada su razgovori u zastoju od lipnja prošle godine jer se Sjeverna Koreja odbija vratiti za pregovarački stol.

Bush je rekao da je sjevernokorejska prijetnja među razlozima koji navode SAD da razvije proturaketni obrambeni sustav.

"Možda Kim Jong Il ima sposobnost lansirati oružje; zar ne bi bilo lijepo moći ga oboriti?", rekao je on.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više