AMERIČKA VOJSKA OPTUŽILA ŠEST VOJNIKA ZBOG ZLOSTAVLJANJA ZATVORENIKA U IRAKU

Američka vojska optužila je u subotu šestoricu američkih vojnika zbog zlostavljanja zatvorenika u iračkom zatvoru.

Vojnici, pripadnici bataljuna vojne policije, suspendirani su s dužnosti u očekivanju daljnje istrage i suđenja, rekao je stožerni brigadir Mark Kimmitt, ne objavivši njihova imena ni činove.

Optužbe se odnose na postupanje prema skupini od oko 20 zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, u zapadnom predgrađu Bagdada, u studenome i prosincu prošle godine. Istraga je pokrenuta u siječnju ove godine.

Američka vojska u tom zatvoru, zloglasnom Sadamovom mučilištu, drži nekoliko tisuća zatvorenika, većinu zbog sumnje da su napadali koalicijske snage.

U sklopu istrage, suspendirano je ili prerazmješteno ukupno 17 američkih vojnika, rekao je Kimmitt.

To nije prvi slučaj zlostavljanja zatvorenika u Iraku.

Američka vojska objavila je 5. siječnja da su trojica vojnika nečasno otpuštena zbog zlostavljanja iračkih ratnih zarobljenika u zatvoru Camp Bucca na jugu Iraka. Proglasi li ih se krivima, prijeti im maksimalno 25 godina zatvora.

Američka vojska istražuje i postupanje s trojicom Iračana koji su radili za Reuters i jednog koji je radio za američku mrežu NBC, a koji su pritvoreni 2. siječnja kada su izvještavali o rušenju američkog helikoptera. Tri dana držani su u blizini Falluje. Reuters je američkoj vojsci uložio službeni prosvjed zbog načina na koji je s njegovom ekipom postupano u pritvoru.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više