Antičević-Marinović: Nasilje u obitelji nije samo problem pravosuđa

PROBLEM nasilja u obitelji ne smije se prebacivati samo na pravosuđe, jer je to odgovornost cijelog društva, poručila je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović u Hrvatskom saboru koji je danas raspravio prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Ministrica je prihvatila sugestije da neke od predloženih zaštitnih mjera za žrtve nasilja treba jasnije urediti.

Za idući je mjesec najavila stručnu edukaciju prekršajnih sudaca čiji će djelokrug rada biti nasilje u obitelji, a u cilju da se osigura brzo i učinkovito kažnjavanje nasilnika.

Na iskazanu bojazan zastupnika da bi novčano kažnjavanje nasilnika moglo materijalno ugroziti (siromašnije) obitelji, ministrica je odgovorila da nasilnici najmanje vode računa o tom aspektu problema. Od nasilnika obitelj nema nikakve koristi, već samo štetu, rekla je Antičević-Marinović.

Javnost je pozvala da pokaže više povjerenja u sudbenu vlast i prekršajnog suca, odnosno njegovu ocjenu kada nasilnika treba novčano, a kada zatvorski kazniti.

Sabor je bez rasprave odradio prijedlog da se izmijeni Statut Agencije za nadzor mirovinskih fonodova i osiguranja, čime je završio prvi tjedan rada u kojemu je od predloženih 65, raspravio 20-ak točaka.

Sabor 29. sjednicu nastavlja u srijedu.

Pročitajte više