Austrija preuzela Hitlerovu rodnu kuću, a za to ima i dobar razlog

Foto: FaH

DONJI dom austrijskog parlamenta odobrio je državno preuzimanje kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, što je korak prema preuređenju te lokacije do neprepoznatljivosti kako bi se obeshrabrili neonacisti koji tamo dolaze kako bi odali počast nacističkom diktatoru.

U tekstu prijedloga zakona, usvojenom u srijedu navečer, ne navodi se na koji način država planira doći u posjed kuće zbog čega su neki zastupnici glasovali protiv njega.

Među protivnicima zakona bio je dio članova male liberalne stranke Neos, stoji u priopćenju parlamenta, ali se ne navodi koliko je zastupnika glasovalo "za" a koliko protiv. Sada ga još mora odobriti gornji dom, ali to se smatra formalnošću.

Moguće i rušenje?


Ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je da vlada podržava "temeljito arhitektonsko preuređenje" lokacije na kojoj se nalazi kuća u kojoj je rođen Hitler 1889., što bi moglo uključivati njezino rušenje.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau am Inn nedaleko od granice s Njemačkom kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši oduzeti kuću uz naknadu privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.
 

Pročitajte više