Austrija se oprašta od Thomasa Klestila

AUSTRIJA će se u subotu, u nazočnosti mnogobrojnih državnika, oprostiti od preminulog austrijskog predsjednika Thomasa Klestila državnim pogrebom na koji je 36 stranih izaslanstava najavilo dolazak među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U 9 sati lijes s posmrtnim ostacima Thomasa Klestila ispraćen je iz kapele dvorca Hofburga u katedralu sv. Stjepana u nazočnosti mnoštva Austrijanaca. U 11 sati počet će misa zadušnica koju će predvoditi bečki kardinal mons. Christoph Schoenborn, a nakon toga predviđen je pogrebni ispraćaj na središnjem bečkom groblju gdje će poslijepodne Klestilovi posmrtni ostaci uz državničke i vojne počasti biti položeni u predsjedničku grobnicu. Više od 20 šefova država i vlada bit će nazočno pogrebu među kojima svi predsjednici austriji susjednih i zemalja jugoistočne Europe. Među inima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, njemački predsjednik Horst Koehler, talijanski Carlo Azeglio Ciampi, poljski Alexander Kwasniewski. Ruski predsjednik Vladimirom Putin dolazi s izaslanstvom od oko 150 osoba. Većina djelatnika raznih nacionalnih osiguranja doputovala je već u petak u Beč.

U ime američkog predsjednika Busha američko izaslanstvo vodit će kalifornijski guverner austrijskog porijekla Arnold Schwarzenegger. Pogrebu će biti nazočni i švedski kralj Karl XVI. Gustav, švicarski predsjednik Joseph Deiss i drugi.

Thomas Klestil bio je na čelu Austrije od 1992. godine, a umro je u utorak od posljedica zatajenja srca dva dana prije nego je položaj saveznog predsjednika trebao prepustiti novom predsjedniku Austrije Heinzu Fischeru.

Pokop koji će izravno prenositi austrijska radio televizija ORF pratit će izuzetne mjere sigurnosti. U središtu grada, gdje se tijekom dana, kako javljaju austrijski mediji, očekuje oko 10 tisuća ljudi, zabranjen je promet automobilima, a pojačane su linije podzemne željeznice.

Pročitajte više