AZERBAJDŽAN TUGUJE ZA "DJEDOM" ALIJEVIM

Stanovnici Azerbajdžana tuguju u subotu za bivšim predsjednikom Gajdarom Alijevom koji je, nakon što je tri desetljeća dominirao politikom u naftom bogatoj državi na obali Kaspijskog jezera, umro u petak u američkoj bolnici.

Državna televizija otvorila je svoje programe za Azerbajdžance koji su željeli odati počast čovjeku kojeg su jednostavno zvali "Baba" (djed).

"Osjećam se kao da sam izgubio svog vlastitog oca. To je veliki gubitak za sve nas. Svi smo mi sada kao siročići", rekao je jedan 75-godišnji Azerbajdžanac za državnu televiziju.

Alijev je umro u 80-toj godini u bolnici u Clevelandu gdje se liječio zbog problema sa srcem i bubrezima. Bivši predsjednik je umro u petak, samo dva mjeseca nakon što je njegov sin Ilham Alijev preuzeo njegovu dužnost.

Azerbajdžanske vlasti, koje su proglasile sedam dana žalosti, priopćile su da će tijelo bivšeg predsjednika u subotu biti prebačeno iz SAD-a u domovinu.

Pogreb Alijeva trebao bi se održati u ponedjeljak u glavnom gradu Bakuu.

Smrt Alijeva, koji je prihvatio tržišno gospodarstvo i islamsku vjeru nakon što je odbacio svoja ranija komunistička stajališta, ne bi trebala imati velikog utjecaja na politiku bivše sovjetske republike, budući da je Ilham Alijev najavio da će nastaviti očevu politiku.

Pročitajte više