Babić se u 15 sati izjašnjava o krivnji pred Haškim sudom

BIVŠI vođa kninskih Srba Milan Babić u 15 sati izjasnit će se osjeća li se krivim za ratne zločine počinjene u 1991. i 1992. godini u Hrvatskoj, objavio je u srijedu Haški sud.

Haški sud optužio je Babića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene od 1. kolovoza 1991. do 15. veljače 1992. godine progonom većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva na području Hrvatske.

Babića se u pet točaka optužnice, koju je sud objavio prošlog utorka, tereti za etničko čišćenje počinjeno u okviru zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etnički očišćene dijelove Hrvatske, koji su zauzimali oko trećine njezina teritorija, uklopiti u državu pod srpskom dominacijom.

Milan Babić bio je u prosincu prošle godine svjedok haškog tužiteljstva na hrvatskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Haški sud, prilikom objavljivanja Babićeve optužnice, nije želio otkriti gdje se on nalazi, a glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann izjavila je tada da tužiteljstvo "ima načina kojim može osigurati da mu se preda optužnica".

Pročitajte više