Bivši guverner afganistanske centralne banke pobjegao u SAD u strahu za vlastiti život

AFGANISTANSKE vlasti izdale su nalog za uhićenje bivšeg guvernera središnje banke, Abdula Qadeera Fitrata, zbog prevare i krivotvorenja novca. Ovaj čin vlade ujedno znači i veliki preokret u priči koja već neko vrijeme zaokuplja afganistansku javnost. Njega se sad krivi za pronevjere u privatnoj Kabulskoj banci, iako je on mjesecima upozoravao vlasti na nezakonite aktivnosti u poslovanju banke i pozivao na pokretanje istrage.

Fitrat se trenutno nalazi u SAD-u, u koje je pobjegao "u strahu za svoj život". Afganistanski tužitelj Nazari je najavio da će pitati SAD i Interpol za pomoć pri uhićenju i izručenju Fitrata. "Bit će izveden pred lice pravde. Pronaći ćemo ga. Mora dati odgovore na naše optužbe", kazao je Nazari za BBC. Međutim, SAD i Afganistan nemaju potpisan sporazum o izručenju, a Fitrat se nema namjeru vraćati.

Mjesecima upozoravao na mutne poslove u banci

Pronevjera u Kabulskoj banci, najvećoj privatnoj banci u Afganistanu, skoro je dovela do njenog kolapsa prošle godine kada je otkriveno da su nestale stotine milijuna dolara. Ova banka inače isplaćuje oko 80% plaća državnih službenika, uključujući i one za policajce i prosvjetne radnike. U travnju je Fitrat optužio nekoliko najviših afganistanskih dužnosnika, između ostalog i brata predsjednika Karzaija i potpredsjednika države, da su umiješani u te "mutne poslove". Oni su, naravno, negirali optužbe.

Fitrat tvrdi da mu vlast nije pružila podršku u istrazi i pokušaju vraćanja bankinih sredstava. Dapače, vlada i policija su odbili osnovati posebno istražno povjerenstvo koje se trebalo baviti ovim problemom. Na kraju svega, Fitrat se jučer obratio novinarima i rekao im da je morao napustiti zemlju jer je iz pouzdanih izvora doznao da mu je život u opasnosti.

Predsjednik Karzai je na sve to kazao kako Afganistanu nedostaju ljudi s bankarskim iskustvom koji bi mogli nadgledati centralnu instituciju, a za krizu je okrivio strane savjetnike.

Pročitajte više