Bivši portugalski ministar obrane pod istragom zbog krađe oružja

Foto: EPA

BIVŠI portugalski ministar obrane Jose Alberto Azeredo Lopes objavio je danas da je pod istragom zbog svoje uloge u navodnom prikrivanju nevjerojatne afere krađe oružja koja ga je stajala dužnosti u vladi.

Pod istragom 24 osobe

"Jučer sam postao predmet istrage u sklopu procedure u 'aferi Tancos'", priopćio je za agenciju Lusu referirajući se na vojnu bazu u kojoj je bilo uskladišteno ukradeno oružje.

Prema tamošnjim medijima, sumnjiče ga za "uskratu pravde". Potkraj rujna privedeno je nekoliko dužnosnika vojne pravosudne policije i nacionalne žandarmerije pod sumnjom da su organizirali krađu oružja s počiniteljima krađe koji su se nadali da će tako pobjeći vlastima. U aferi je ukupno pod istragom 24 ljudi.

Azeredo Lopes podnio ostavku

Azeredo Lopes je zbog tog skandala u listopadu podnio ostavku demantirajući da je išta znao o bilo kakvom prikrivanju. No, prema medijima, dužnosnik vojne pravosudne policije navodno je svjedočio da je ministarstvo obrane primilo izvješće o operaciji pokrenutoj kako bi se pronašlo ukradeno oružje. 

Oružje je pronađeno

Potkraj 2017. nepoznati počinitelji ukrali su iz vojnog skladišta u Tancosu, u središtu zemlje, 150 ručnih granata, 44 protutenkovske rakete, 18 granata sa suzavcem i 1450 metaka. Oružje je, osim streljiva, pronađeno zahvaljujući anonimnoj dojavi na odlagalištu otpada udaljenom dvadesetak kilometara od skladišta.

 

Pročitajte više