Analitičar: Novi šef ukrajinske vojske je Rus. Misli da su vojnici topovsko meso

Screenshot: HTV

Ako Rusi ispale 10 tisuća granata, Ukrajinci mogu ispaliti dvije tisuće, a tako je i u ljudstvu, tvrdi Ante Letica, bivši voditelj operacija u SOA-i. Letica je u gostovanju na HTV-u istaknuo da je Ukrajina u vrlo teškoj poziciji. 

Predviđa da se izvjesnim padom Avdijivke otvara prostor Rusima za daljnja napredovanja. Smatra da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu potrebna pobjeda prije predsjedničkih izbora. Ipak, Letica napominje da je Ukrajina napravila veliku stvar jer je uspjela opstati kao država.

"Ukrajina je napravila veliku stvar. Unatoč svim problemima i ogromnim žrtvama - uspjela se obraniti i sačuvati svoju državu, makar i u tim gabaritima. Sjećate se da je Putinov plan bio obezglavljivanje vlasti, kapitulacija vojske, države i 'denacifikacija'", naveo je.

"Putinu treba jedna pobjeda za izbore"

Potvrđuje da je Rusija na bojišnici preuzela inicijativu. "I na bojišnici, govore protuofenziva. Ja to ne zovem protuofenziva, nego oslobodilačke akcije kojima je Ukrajina pokušala osloboditi svoj teritorij. Nisu uspjeli, vratili su manji dio teritorija, ali dogodio se zastoj koji odgovara Rusima. Rusi su u inicijativi", naglasio je.

Letica upozorava da je Ukrajina u velikom zaostatku kada se radi o topničkoj moći. "Ako Rusi ispale 10 tisuća granata, Ukrajinci mogu ispaliti dvije tisuće, a tako je i u ljudstvu. Prema tome, Ukrajina je u vrlo teškoj poziciji. Ako Avdijivka padne, onda je to prostor za daljnja djelovanja", uvjeren je. 

Ustvrdio je kako je Vladimiru Putinu potreban pad Avdijivke kako bi na unutarnjem političkom planu to mogao predstaviti pobjedu. "Putinu to treba kao jedna pobjeda za predsjedničke izbore i da zaokruži Luhansk, Donjeck, Zaporižje i Herson te da kaže "to je moje". To je plan B koji je Rusija imala u startu", kazao je.

"Ukrajinci su išli na široki front, a Rusi su se ukopali"

Istaknuo je kako je Rusija u ove dvije godine pretrpjela strašne gubitke, ali i da se uspjela prilagoditi. "Rusija je pretrpjela strašne gubitke. Međutim, Rusi su pokušali nešto drugo, naučili su neke lekcije i sada se igra na drugi način", poručio je. 

Osvrnuo se na smjenu Valerija Zalužnog u kontekstu neuspješne ljetne protuofenzive koja je za cilj imala izaći na obalu Azovskog mora. "Oslobodilačka akcija je po meni rađena pogrešno. Vjerojatno je to jedan od uzroka smjenjivanja Zalužnog i vojnog vrha", rekao je. 

"U takvoj situaciji su na dva ili tri mjesta potrebni snažni prodori oklopno-mehaniziranih snaga, razdvajanje i onda - uništenje okupatora. Međutim, trebalo je više oružja i planiranja, a Ukrajinci su išli na široki front, a Rusi su se u međuvremenu ukopali", dodao je. 

"Stvoren je ratni zamor"

Objasnio je kako u modernom svijetu rat dobiva novac, a u ovom trenutku - Ukrajina ga ima sve manje. "U vremenu u kojem živimo rat dobivaju novac, financije i logistika i broj ljudi. Tu je Rusija, nažalost, sada u prednosti s obzirom na to da je deficit Ukrajine preko 40 milijardi dolara", napomenuo je. 

Naglasio je kako je Putin postigao jedan od ciljeva, a to je stvaranje ratnog zamora. "Pomoć iz Europe i SAD-a je do 2027. godine. Putin je napravio ono što je htio. U psihološkom smislu je došlo do zamora ratom u Europi", misli Letica. 

Napomenuo je kako je velika popularnost Zalužnog postala problem za Zelenskog. Objasnio je i da njegov nasljednik Sirski slijedi drukčiju vojnu doktrinu. "Politička situacija u Ukrajini je problem zbog toga što je Zalužni svojim ponašanjem i odnosom prema vojsci stekao veliku popularnost u narodu i to Zelenskom vjerojatno ne odgovara", rekao je. 

"Došao je Sirski koji je po nacionalnosti Rus. Sirski ima drukčiji pristup. Ima rusku doktrinu da su vojnici topovsko meso", nastavio je. 

"Mi smo imali izbore tijekom Domovinskog rata"

"Zalužni je pazio vojsku i predlagao da se Bahmut ne drži tako tvrdo i da se ne troše elitne ukrajinske jedinice. Govorio je o tome da Ukrajina nema financijske i kadrovske snage za 500 tisuća novih vojnika. Tu je došlo do sukoba politike i vojske gdje je politika pobijedila", naveo je. 

Ustvrdio je kako je reakcija zapadnih saveznika "zanimljiva", ali i da se Sirskom mora dati vremena za dokazivanje. "Zanimljiva je reakcija zapadnih saveznika. Oni nisu stali u obranu Zalužnog, a to ne bi bilo ni dobro. Sirskom treba dati vremena. On je napravio veliku stvar u obrani Kijeva, međutim - na jugu je napravio stvari koje nisu dobre", podsjetio je. 

Uspoređujući stanje na političkom planu u Ukrajini i u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, Letica je kazao kako smo mi imali izbore te da bi isto trebala slijediti i Ukrajina. "Mi smo imali izbore: lokalne, parlamentarne i predsjedničke. Unutarnja politička situacija je jedan od bitnih faktora koji utječe na rezultate na bojišnici. Mislim da demokracija nema alternative. U najtežim trenucima se mora razvijati demokracija", zaključio je.

Pročitajte više