Bonn: ZAVRŠENA KONFERENCIJA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

Prihvaćanjem zajedničkog dokumenta pod nazivom "Bonska deklaracija" u Bonnu je u petak završena Konferencija o obnovljivim izvorima energije. Potpisivanjem deklaracije 154 zemalja sudionica se obvezalo na pojačanu primjenu obnovljivih izvora energije s konačnim ciljem da se do 2015. jednoj milijardi stanovnika omogući pristup obnovljivim energentima.

Vjetar, sunce, voda, biomasa i geološka toplina bi zajedno s povećanim stupnjem iskoristivosti energije trebali zajednički pridonijeti boljem ekološkom razvoju, energetskom opskrbom siromašnih dijelova Zemlje te smanjenju štetnih ispušnih plinova i zagađenju atmosfere, stoji u deklaraciji. Daljnji cilj je i otvaranje novih mogućnosti gospodarskog razvoja te sigurniji pristup energentima. "Bonska deklaracija" nadalje naglašava i podržava milenijski cilj Ujedinjenih naroda koji se odnosi na smanjenje apsolutnog broja stanovništva koje živi u siromaštvu te obvezu preuzetu na Svjetskom summitu o održivom razvoju u Johanesburgu 2002. o "osjetnom" povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije. Iako bonska konferencija nije održana u sklopu UN programa obveze iz deklaracije bi kontroliralo povjerenstvo Ujedinjenih naroda za održivi razvoj.

Njemačka ministarica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek Zeul (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) smatra da je 'Bonska deklaracija' "jasna poruka" svijetu. Pokazali smo da imamo dovoljno snage kako bi poslali svjetlo u domove siromašnih širom svijeta, zaključila je Wieczorek Zeul. Inicijativni program deklaracije sadrži više od 130 konkretnih projekata kojima je cilj djelotvornija upotreba energije.

(Hina)xnkre ybs

Pročitajte više