Bošnjaci traže izmjene državnih obilježja Republike Srpske

KLUC Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske službeno je u četvrtak zatražio izmjene zastave, grba, himne i drugih državnih obilježja Republike Srpske, ističući kako se Bošnjaci "ne mogu prepoznati" u njima.

Predsjednik kluba Bošnjaka Ramiz Salkić rekao je novinarima da je Klub uputio Narodnoj skupštini i Vladi RS, kao i svim parlamentarnim strankama, prijedlog o izmjeni Zakona o teritorijalnom organiziranju i lokalnoj samoupravi, Zakona o pečatima RS, te Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Srpske.

Salkić je rekao kako je to učinjeno u skladu s ustavom zajamčenom zaštitom vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka, koji se "ne mogu prepoznati" u sadašnjem grbu, zastavi, himni, službenim pečatima pa ni u novim nazivima naselja, gradova i ulica u RS.

Ako Narodna skupština RS ne prihvati pokrenutu inicijativu, onda će cijeli proces završiti na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, čije su odluke konačne i obvezujuće, rekao je Salkić.

On je dodao kako se podrazumijeva da sličnu inicijativu u zaštiti vlastitih nacionalnih interesa mogu pokrenuti i Srbi u Federaciji BiH.

(Hina) spod rb

Pročitajte više