Bošnjaković: Hrvatsko pravosuđe godinama je bilo zapušteno



HRVATSKO je pravosuđe godinama bilo zapušteno, priznao je Dragan Bošnjaković. Ministar pravosuđa držao je govor na poslovnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, kojem je nazočio i američki veleposlanik James Foley.

Kao središnji problem hrvatskog pravosuđa Bošnjaković je istaknuo zaostale sudske slučajeve koji su se godinama gomilali. Civilnih predmeta starijih od tri godine krajem 2010. bilo je čak 85.0000! No, Bošnjaković ističe kako je oko 14.000 takvih slučajeva "počišćeno" u prva tri mjeseca ove godine, a ostali bi se trebali riješiti u naredne dvije godine.

Problem je bio u tome, tvrdi Bošnjaković, što su sudovi bili usitnjeni i neefikasni, a suci su se birali netransparentnim putem. "Mi ne možemo promijeniti situaciju preko noći, ali otkad sam ja došao u Ministarstvo pravosuđa donijeli smo niz kvalitetnih reformi", tvrdi Bošnjaković koji je kao svoje velike uspjehe istaknuo ukidanje manjih sudova i spajanje s većim sudskim jedinicama, kao i način odabira sudaca koje prema novom zakonu bira struka.

"Godinama se stvaralo nepovjerenje u pravosuđe, ali ja sam optimističan. Budućnost pravosuđa sigurno je bolja od prošlosti ili sadašnjosti", kaže Bošnjaković. Osvrnuo se i na problem korupcije i na odnose s Europskom unijom. Poglavlje 23 o pravosuđu i ljudskim pravima i dalje je najveća prepreka u hrvatskim pretpristupnim pregovorima, a Bošnjaković kaže da su svi svjesni da nas čeka još puno posla.

Pročitajte više