Brat studenta koji je poginuo u napadu SAD-a na Irak: Trebali su nas nekako upozoriti

Foto: EPA

SAD je prije pet dana proveo zračne napade na Irak i Siriju. U napadu na Al Qaim, grad na granici Iraka i Sirije, gdje su šijitski militanti skrivali oružje, poginuo je dvadesetogodišnji student Abdulrahman Khaled. Njegova obitelj za smrt krivi SAD, prenosi CNN.

Njegov brat Anmar rekao je da je nakon ponoći čuo i osjetio zračni napad te da je izbio golemi požar. Nakon nekog vremena su se aktivirale rakete u spremištu te su letjele na sve strane. Pogodile su nekoliko obiteljskih kuća. Anmarov brat je izašao pogledati što se događa. Susjedi su vidjeli da je raketa pogodila automobil blizu njega, a kasnije su tamo pronašli njegovo tijelo.

SAD je u posljednja dva tjedna proveo napade na 85 različitih meta na 7 lokacija. Prema iračkoj vladi u tim napadima poginulo je najmanje 16 osoba, od kojih je Abdulrahman bio jedini civil. Ozlijeđeno je još 25 osoba. Zračni napadi trajali su otprilike pola sata.

Zračni napadi bili su odgovor SAD-a na napad dronom iranskih plaćenika na njihovu bazu u Jordanu. U tom napadu poginula su tri američka vojnika, a još preko 40 ih je ozlijeđeno. Bijela kuća smatra da je odgovor bio uspješan..

"Zašto nisu upozorili stanare?"

Anmar je asistent u općoj bolnici Al Qaim i otac dvoje djece. Živi 500 metara od mjesta napada. Rekao je novinarima da želi znati zašto SAD nije upozorio stanare da će napasti. To bi spasilo civile poput njegovog brata. "Ako je američka administracija znala da su ovdje skladišta oružja, zašto nisu upozorili stanare? Mogli su barem baciti nekoliko pamfleta prije napada pa da stignemo napustiti kuće. Mogli su informirati lokalnu vlast." rekao je Anmar.

Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane rekao je da još provjeravaju izvješća o civilnim žrtvama i da neće još komentirati situaciju. 

Što znamo o Al Qaimu?

Prije nekoliko godina šijitska militantna skupina koju podržava Iran, Hashad Shaabi, zauzela je nekoliko kuća pokraj rezidencijalnog kompleksa Sikek. Prema lokalnim službenicima i stanarima, militanti okupiraju oko 50 kuća koje koriste kao skladišta i urede. U cijelom Sikeku ima oko 440 kuća.

Većina stanovništva su suniti koji se odupiru prisutnosti šijitskih militanata. Međutim 2016. irački parlament proglasio je Hashad Shaabi vladinim tijelom, odnosno paramilitarnom skupinom, koja može djelovati uz iračku vojsku. To su napravili jer su im militanti pomogli u borbi protiv Islamske države. SAD je oduvijek smatrao tu grupu marionetom Irana.

Prijetnja suverenosti

Iračka vlada je izjavila da su američki napadi na njegov teritorij "agresija prema suverenosti Iraka". Optužili su američku vladu za prevaru jer je glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost za vikend rekao da su informirali iračku vladu o planovima za napad.

Iz Bijele kuće jučer su priznali da je glasnogovornik napravio pogrešku. On se javno ispričao. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da će se napadi nastaviti kad i gdje SAD odabere. Iračka vlada je upozorila da takvi napadi "ugrožavaju sigurnost Iraka i guraju regiju prema rubu ponora."

Pročitajte više