Britanija bi se mogla suočiti s novim valom kravljeg ludila

VELIKA BRITANIJA mogla bi se suočiti s novim valom ljudskoga oblika kravljeg ludila među osobama čiji je genetski ustroj vjerojatno usporio razvoj te smrtonosne bolesti, upozorava budući predsjednik novoga tijela EU za nadzor kvalitete hrane

´Budući da se Creutzfeldt-Jakobova bolest može pojaviti u raznim razdobljima života i u osoba s različitim genetskim predispozicijama, još ne možemo sa sigurnošću reći da su se dosad pojavili svi slučajevi te bolesti´, misli Geoffrey Podger, dosadašnji ravnatelj britanske državne Agencije za nadzor kvalitete hrane.

Drugim riječima, postoji mogućnost drugoga vala bolesti među osobama s drukčijim genetskim svojstvima, kod kojih je za pojavu te bolesti potrebno duže vremensko razdoblje.

Do svibnja je zabilježeno 128 slučajeva degenerativne inačice Creutzfeldt-Jakobove bolesti u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Irskoj, a većina oboljelih britanski su državljani.

Geoffrey Podger, koji u veljači preuzima dužnost predsjednika Europskoga tijela za nadzor sigurnosti hrane, tvrdi da su sve osobe koje su umrle od spomenute bolesti imale karakterističan genetski ustroj. Iako nije želio govoriti o brojkama, Podger nije isključio ni mogućnost porasta broja novih slučajeva te bolesti prema eksponencijalnim vrijednostima.

Prema njegovu mišljenju, to ne znači da se mora izbjegavati konzumiranje govedine, nego da govedina mora prolaziti sve potrebne postupke provjere kvalitete kako bi se izbjeglo širenje kravljeg ludila.

Pročitajte više