Bura i požari paralizirali zemlju: Zatvorene brojne ceste, u nepreglednim kolonama čeka se satima

Foto: Hina

NAKON višednevnih tropskih vrućina petak je donio veliko zahlađenje, baš kako je najavljeno. Niže temperature prati bura koja negdje u priobalju puše orkanskom snagom, a ponegdje su prisutni i pljuskovi s grmljavinom, što nije vrijeme koje obično dolazi uz buru.

Orkanska bura u prvom je redu utjecala na promet. Brojne su ceste zatvorene, promet je vrlo gust, vozi se u kolonama i usporeno pa HAK savjetuje vozačima da ukoliko je moguće odgode putovanja prema moru i obrnuto prema unutrašnjosti.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto, za sve skupine vozila moguće je prometovati sljedećim cestama: autocestom A1 do čvora Gornja Ploča i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC522, DC50 i DC27) do čvora Benkovac ili Zadar 2 gdje se mogu ponovno spojiti na autocestu A1 i voziti dalje prema Dubrovniku. U smjeru Zagreba vozila se još uvijek isključuju kod čvora Šibenik.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto, samo za osobna vozila moguće je prometovati autocestom A6 Rijeka-Zagreb u punoj dužini, dok ostale skupine vozila između čvorova Kikovica i Delnice prometuju Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3.

Višekilometarska kolona bila je u popodnevnim satima na ulazu u Split iz smjera Omiša.

Prema otoku Pagu i sa otoka prema kopnu nije moguće prometovati.

Zbog vrlo gustog prometa i manje protočnosti prometa na obilaznim cestama vozi se usporeno i u kolonama, posebice na dionici državne ceste DC27 između Gračaca i Obrovca pa HAK savjetuje da se koristi i obilazni pravac preko Knina (DC1, Gračac-Knin-Split ili Gračac-Knin-Drniš-Šibenik).


Samo za osobna vozila otvorene su:dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta vozi se u koloni dugoj oko 10 km. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u unutrašnjosti Dalmacije, središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zbog olujne bure zatvoren je Paški most, dionica autocete A1 između čvorova Gornja Ploča i POsedarje te cesta između Maslenice i Zatona Obrovačkog.

Koliko je bura jaka pokazuje i ovaj video koji je nastao na otoku Krku.


Rekordni udari bure

Hrvatske autoceste priopćile su da ne mogu dati točnu informaciju o puštanju dionica A1 od čvora Sveti Rok do čvora Posedarja jer to ovisi isključivo o  prestanku bure i pozvale korisnike autocesta da ostanu pribrani i prate stanje na cesti, te poštuju promjenljive svjetlosne znakove ograničenja brzine.


Danas su u podvelebitskoj dionici u zadnjih 12 godina zabilježeni najjači udari bure u ovo doba godine, koji su tijekom dana dosezali i do 148 kilometara na sat na vijaduktu Božići, dok je udar bure na mostu Maslenica bio 132 kilometara.

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. najavile su jučer prema vremenskoj prognozi da danas postoji velika mogućnost zatvaranja zbog bure dionica na A1 od čvora Sveti Rok do čvora Posedarja, kao i na dionici autoceste A6 Kikovica - Oštrovica - tunel Tuhobić. Također, zamolile su korisnike da provjere stanje na cestama prije polaska na put, stoji u priopćenju.

Jasno nam je da određeni broj građana ne može odgoditi putovanje, međutim potrebno je strpljenje jer su radnici HAC ONC-a danas bili maksimalno angažirani u organizaciji prometa i pomoći korisnicima na licu mjesta. Otegotna okolnost bili su i požari koji su dodatno utjecali na protočnost prometa, kaže se. Tijekom dana izbila su  dva požara, jedan uz autocestu, a drugi na obilaznom pravcu (državna cesta DC 27),  zbog čega je bilo otežano preusmjeravanje prometa s autoceste, kaže se u priopćenju i poziva korisnike na strpljenje.

Kanaderi u zraku


Posebnu opasnost na nekim mjestima rade požari čijem širenju je tijekom dana pomogla orkanska bura.

Pet kanadera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane poslani su iz vojarne Zemunik popodne na gašenje požara na Miljevački plato u Šibensko-kninskoj županiji.

Unatoč jakom vjetru koji je otežavao gašenje požara iz zraka, požari kod Šibenika i na otoku Visu stavljeni su pod nadzor, dok se na požarište kod Obrovca u dva navrata kanader pokušao probiti, no, zbog orkanskih udara bure nije uspio djelovati.

Uz gašenje požara iz zraka, zračne snage su tijekom dana pružale i potporu zemaljskim vatrogasnim snagama prevozeći vatrogasnu opremu helikopterom Mi-8 MTV na požarište na otoku Visu.

Odgođen početak Ultra festivala

Loše vrijeme radi probleme i organizatorima Ultra festivala koji počinje danas u Splitu. Pljuskovi praćeni jakim vjetrom odgodili su početak za nekoliko sati.

Kako na službenoj stranici navode neki posjetitelji, početak je odgođen za 21 sat, a nove informacije bit će poznate tada.

Bura na Jadranu i tijekom vikenda

Vikend pred nama, piše Crometeo, donosi pravo jesesnsko vrijeme, kako na moru tako i u unutrašnjosti.

Subota će na Jadranu biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Samo je još u Dalmaciji, većinom u prvom dijelu dana, moguće vrlo malo kiše. Još u noću puhat će jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita orkanskim. Bura će tijekom dana okretati na umjerenu do jaku tramontanu, ponegdje s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u Zagori do 28°C ponegdje na jugu Istre.


Nedjelja će biti pretežno ili djelomično sunčana i suha. Još u noći može biti vrlo jakih do olujnih udara tramontane, danju će sve više slabiti.  Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23°C do 29°C.

Kišoviti vikend u unutrašnjosti

Više kiše očekuje nas u unutrašnjosti zemlje. Subota na kontinentu nam donosi oblačno, kišovito, vjetrovito i hladno vrijeme. Dan će izgledati kao da je jesen. Kiša mjestimice može biti obilnija, osobito u Slavoniji. Puhat će umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, ponegdje s vrlo jakim udarima. Temperatura zraka bit će cijeli dan između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva, u gorju i niža.

Još bi se i tijekom nedjelje nad nama zadržavao taj svježiji zrak. Vrijeme će biti prohladno, a očekuje se i dosta naoblake. Povremeno još može biti kiše, osobito u Slavoniji, ali manje nego u subotu. Sjeverni vjetar će tijekom dana postupno oslabjeti. Temperatura zraka vjerojatno će biti između 16 i 21 Celzijeva stupnja, u gorju još uvijek hladnije.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, veći dio sljedećeg tjedna očekuje nas stabilno ljetno vrijeme s vrućim danima i slabim do umjerenim dnevnim vjetrom (burin noću, danju maestral). Iako će biti vruće, velikih vrućina neće biti. Promjena vremena moguća je na samom kraju tjedna.

 

Pročitajte više