Burze bez reakcije: Investitori sumnjaju da će 110 milijardi eura spasiti Grčku

EUROPSKA tržišta dionica i obveznica ostala su nijema na odobravanje plana spašavanja krahirale grčke ekonomije.

Dogovoreno je kako će Europska unija i MMF Grcima u sljedeće tri godine posuditi 100 milijardi eura, a zauzvrat će Grčka uvesti mjere štednje. Iako je dugonajavljivani paket pomoći željno očekivan među investitorima, nakon njegove objave oni još uvijek sumnjaju da će se grčka ekonomija uspjeti izvući iz gliba u koji je zapala.

Grci 10 milijardi eura troše na stabiliziranje banaka

Dionice su se u Grčkoj lagano digle, da bi kasnije ponovno pale. Francuski index Cac 40 je pao za 0,8 posto, dok je frankfurtski Dax 30 izgubio 0,3 posto vrijednosti. Londonska burza je zatvorena zbog praznika. Grčka je objavila kako će 10 milijardi eura potrošiti na saniranje banaka. Očekuje se kako će država još tri godine biti u recesiji što će smanjiti potražnju za nekretninama i zemljištem te drugim bankarskim proizvodima.

EU će Grčkoj dati 80 milijardi eura kredita, dok će MMF pokriti ostatak. Neke od zemlja EU bile su skeptične prema davanju kredita Grcima. Najžešći u kritikama su bili Nijemci, no na kraju je popustila i njihova kancelarka Angela Merkel rekavši kako je davanje kredita jedini način za osiguravanje stabilnosti eura.

Prvi novac stiže u Grčku 19. svibnja

Plan spašavanja se sada treba odobriti u parlamentima nekih zemalja Europske unije, a očekuje se da će prvi novac na grčke račune stići 19. svibnja. Uz objavljivanje plana spašavanja, grčka vlada je najavila i uvođenje većih poreza te dodatno smanjenje mirovina i plaća javnih službenika. Zbog takvih mjera, sindikati će u srijedu održati treći generalni štrajk ove godine.

Pročitajte više