Canjuga odbacio USKOK-ovu optužbu o primanju mita i odavanju službenih tajni

BIVŠI zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga odbacio je danas pred istražnim sucem optužbu USKOK-a da je primao mito od zagrebačkog odvjetnika Mirka Batarela i da mu je odavao službene tajne.

Canjuga se u nazočnosti branitelja pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda Ratkom Šćekićem branio kako nikada nije primio mito da nešto učini u okviru svoje ovlasti i da nikada nije otkrio bilo kakvu službenu tajnu.

Nakon toga, Canjuga je iskoristio zakonsko pravo i nije želio odgovarati na pitanja istražnog suca.

Njegov odvjetnik Mate Matić zatražio je da se iz spisa izdvoje transkripti snimljenih telefonskih razgovora Canjuge i Batarela, na osnovu kojih je USKOK i podnio zahtjev za istragom. Canjugin odvjetnik, naime, smatra da je riječ o nezakonito pribavljenim dokazima u odnosu na njegovog branjenika, te da istražni sudac te dokaze ne bi smio uzeti u obzir kada bude odlučivao o pokretanju istrage.

Tome su se usprotivili iz USKOK-a koji smatra da su dokazi prikupljeni snimanjem razgovora zakoniti.

Zbog neuredne dostave sudskog poziva Batarelo, kojega se sumnjiči za kazneno djelo davanja mita, nije se pojavio na ročištu.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je krajem svibnja istragu protiv Canjuge, osumnjičivši ga da je primao mito od Batarela kojega je zauzvrat obavještavao o postupanju i odlukama Državnog odvjetništva u predmetima u kojima je Batarelo branio osumnjičene.

Zbog tih je sumnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokrenuo i stegovni postupak protiv Canjuge u okviru kojeg će biti odlučeno i o njegovoj suspenziji s dužnosti zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru na koju je došao nakon podnošenja ostavke u Zagreb.

Državnoodvjetničko vijeće o toj će suspenziji odlučivati u ponedjeljak, a tek potom bit će sazvano ročište za odlučivanje o pokretanju stegovnog postupka.

(Hina) so so

Pročitajte više