Čavić o rezultatima lokalnih izbora u RS

PREDSJEDNIK Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić priopćio je u nedjelju novinarima da je ova stranka na lokalnim izborima održanim u subotu osvojila vlast u 42 općine Republike Srpske, ali da je najveći porast glasova zabilježio Savez neovisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predsjednik RS nije krio razočaranje "preraspodjelom glasačkog tijela" u Trebinju koje je, sve do ovih izbora slovilo kao tvrđava SDS-a, a sada je povjerenje poklonilo SNSD.

"Rezultati ovih lokalnih izbora neće utjecati na raspored vlasti u parlamentu RS koji će i dalje funkcionirati, osim ako se ne steknu uvjeti za njegovo raspuštanje", kazao je Čavić.

On je ponovio da je SDS odlučna u namjeri da pred sudom ospori diskvalifikaciju kandidata za gradonačelnika Banja Luke Ljubiše Kragulja koji je uživao potporu SDS-a i još sedam nacionalno orijentiranih stranaka.

Indikativno je, rekao je Čavić, da je tog kandidata suspendiralo žalbeno vijeće Izbornog povjerenstva BiH 1. listopada, više od 45 dana nakon što je on, navodno, u jednoj televizijskoj emisiji upotrijebio "govor mržnje", tim prije ako se zna da su se takve žalbe u svim dosadašnjim slučajevima rješavale najviše u roku od 72 sata.

On je također rekao kako su određeni mediji u Republici Srpskoj tijekom predizborne kampanje pokazivali izrazitu pristranost u afirmiranju aktivnosti aktualnoga gradonačelnika Banja Luke Dragoljuba Davidovića, kandidata SNSD-a, istovremeno "ignorirajući javne istupe predsjednika RS" Dragana Čavića.

Pročitajte više