Civilna zaštita: U požarima i poplavama pomažu nove tehnologije - roboti, dronovi...

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Upotreba robota, dronova i sonara značajno su pridonijeli aktivnostima sustava Civilne zaštite, što se posebice vidjelo u poplavama i velikim požarima, istaknuto je danas u Osijeku na skupu "Civilna zaštita i nove tehnologije- nove sposobnosti".

Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec kazao je da informatizacija i robotizacija donose brojne društvene promjene, a i poslovi Civilne zaštite postaju sve zahtjevniji, posebice zbog klimatskih promjena, zbog čega se uvode nove tehnologije - roboti, bespilotne letjelice i sonari za pretraživanje pod vodom.

"Za požar plastike u Osijeku koristio se robot za gašenje velikih požara"

Kao primjer naveo je poplavu rijeke Drave lani u kolovozu te olujno nevrijeme gdje su se koristile bespilotne letjelice za snimanje terena i prijenos slike u realnom vremenu, ali i specijalna vozila, amfibije.

"Prošle godine imali smo i veliki požar plastike u tvrtki Drava International, gdje se koristio robot za gašenje velikih požara, specijalno izrađeni stroj, koji je u primjenu u sustav Civilne zaštite stavljen prije dvije godine, i dao je veliki doprinos kod gašenja toga požara", kazao je Grgec.

Smatra da Hrvatska dobro prati europske i svjetske trendove jer su tehnologije i programi koji se primjenjuju u EU, prihvaćeni i kod nas. Zbog toga nas je, kaže, EU i prepoznala kao državu koja je uvela nove tehnologije, i na listi smo država koje će, u slučaju potrebe, bit angažirane na cijelom području EU.

"Uz specijalne robote i sudjelovanje vatrogasaca može se spriječiti puno veća katastrofa"

Nove tehnologije nam znatno pomažu, što se vidi na primjeru poplava, gdje samo jednim preletom bespilotne letjelice, u nekoliko minuta, možemo dobiti kompletnu sliku poplavljenog područja, za što je nekada trebalo puno više vremena, istaknuo je Grgec.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić također je podsjetio na prošlogodišnji požar u tvrtki Drava International, koji je pokazao da se uporabom specijalnih robota, uz sudjelovanje vatrogasaca, može spriječiti puno veća katastrofa.

"Treba istaknuti i prošlogodišnju poplavu kad smo uz pomoć suvremene tehnologije mogli pratiti vodeni val koji je dolazio iz Virovitičko-podravske županije i na taj način pravovremeno ojačavati nasipe da se ne bi izlila voda, u čemu smo i uspjeli", kazao je Lukić.

Podsjetio je na projekt izgradnje budućeg Regionalnog centra Civilne zaštite u Bizovcu, u kojem će se, uz razvoj novih tehnologija, na jednom mjestu okupiti službe Civilne zaštite, radi provođenja edukacije i ostalih aktivnosti za bolje funkcioniranja toga sustava.

Pročitajte više