Condoleezza Rice: Iran veća prijetnja od Sjeverne Koreje

Sjedinjene Države vjeruju kako je prijetnja iranskoga nuklearnog programa gora od ratobornih priopćenja Sjeverne Koreje koja tvrdi da ima nuklearno oružje, izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice, a objavljeno je u petak.

"Vjerujemo da je sjevernokorejski problem i dalje rješiv diplomatskim sredstvima", rekla je Rice za francuski list Le Figaro. "Svojom podrškom terorističkim skupinama Iran je izravna prijetnja mirovnome procesu na Bliskom istoku".

Iran bi trebalo nagovoriti da posluša međunarodno prihvaćene uvjete za taj nuklearni program, što je "težak i aktualan problem", rekla je

Iran se nateže u pregovorima s tri europske sile i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Europljani i IAEA žele biti sigurni da je nuklearni program Teherana ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Nekadašnji iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani u petak je u Teheranu za molitve zaprijetio nastavkom obogaćivanja urana propadnu li pregovori s EU-ovom "trojicom", Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom. Taj utjecajni svećenik rekao je da bi obogaćivanje bilo isključivo u mirnodopske svrhe.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više