Cres: 13. Dani Frane Petrića od 20. do 25. rujna

Tradicionalna kulturna priredba "Dani Frane Petrića" od 20. do 25. rujna u Cresu okupit će na dvama filozofskim skupovima više od 100 sudionika.

O glavnoj temi skupa "Filozofija i odgoj u suvremenom društvu", koja je na rasporedu od 20. do 22. rujna, bit će podneseno 67 izlaganja, od toga 27 iz inozemstva.

To će biti do sada, kako je izvijestio predsjednik Programskoga odbora skupa Milan Polić, naš najveći filozofski skup o temi odgoja. Po njegovim riječima to je plod spoznaje o važnosti odgoja i filozofskog promišljanja odgoja za budućnost svakog naroda, jer o obrazovanju i odgoju, to je nedvojbeno, ovisi kako će koji narod iskoristiti svoje ljudske i sve ostale mogućnosti.

Posebno je to važno za male zemlje kakva je Hrvatska, istaknuo je, dodavši kako k tomu valja imati na umu da je pred Hrvatskom primjena Bolonjske deklaracije te da je traganje za novim modelima odgoja i obrazovanja jedno od gorućih pitanja razvijenog svijeta.

Na drugom skupu, od 23. do 25. rujna, "Petrić i renesansne filozofske tradicije" okupit će se dvadesetak sudionika iz više zemalja.

"Dani Frane Petrića" održavaju se svake godine potkraj rujna u Cresu, organiziraju ga grad Cres i Hrvatsko filozofsko društvo i iz godine u godinu pobuđuju sve šire zanimanje u inozemstvu. Zato su zadnjih godina izrasli u vrlo ugledne međunarodne filozofske skupove, napominje Polić.L

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više