Danas u 11 sati objava dobitnika Nobelove nagrade za mir

Foto: EPA

DANAS u 11 sati u Oslu bit će objavljeno tko je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Među favoritima za Nobelovu nagradu za mir, jedinu koja se dodjeljuje u Oslu, organizacije su za zaštitu slobode medija, čelnici bjeloruske oporbe i aktivisti za klimu, poput švedske aktivistkinje Grete Thunberg.

Ugled prestižne nagrade zadobio je zadnjih godina velik udarac jer je jedan od laureata, etiopski premijer Abij Ahmed, upleten u rat. Druga laureatkinja, Aung San Suu Kyi iz Mianmara, optužena je da brani pokolj pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Prošle godine dobitnik je bio Svjetski program za hranu (WFP).

Nagađa se da su sada na redu aktivisti za klimu, s obzirom na to da se u svijetu događa sve više smrtonosnih vremenskih katastrofa, od toplinskih udara od kojih se topi asfalt do bujičnih poplava i neukrotivih šumskih požara.

"To je najvažnije pitanje u ovome trenutku", rekao je povjesničar Nobela, Asle Sveen.

Drugi stručnjaci misle da je došlo vrijeme za organizacije koje se bore za slobodu medija i prava novinara, poput Reportera bez granica i Odbora za zaštitu novinara.

Nenasilna oporba bjeloruskom autokratskom režimu, na čelu sa Svetlanom Tihanovskom, također se smatra mogućim laureatom.

Premda ih se ranije smatralo favoritima, kandidaturama Svjetske zdravstvene organizacije i Covax sheme za podjelu cjepiva naštetila je spora distribucija cjepiva siromašnim zemljama.

Pročitajte više