DC: Mesić se nije temeljito pripremio za sastanak s Drnovšekom o ljubljanskoj banci

PREDSJEDNIK DC-a Mate Granić ocijenio je danas da sastanak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića sa slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom oko duga Ljubljanske banke nije bio temeljito pripremljen.

"Zašto je Mesić na sastanak o tako bitnoj temi otišao bez stručnih suradnika - ministara financija i vanjskih poslova, te predstavnika HNB-a", upitao je Granić na današnjoj konferenciji za novinare.

Netočnom i uvredljivom Granić smatra Drnovšekovu izjavu da bi dug hrvatskim štedišama bio vraćen da je zagrebačka filijala Ljubljanske banke radila i nakon 1992. Tome u prilog iznio je podatak da je ta banka u Hrvatskoj radila do kraja 1995., a da joj je žiro račun ukinut tek u srpnju 2000.

DC smatra da Hrvatska može dozvoliti ponovno otvaranje zagrebačke filijale Ljubljanske banke samo ako Slovenija odluči vratiti dug hrvatskim štedišama i ako pitanje prenesene štednje riješi bilateralnim dogovorom, a ne sukcesijom.

Ako Hrvatska uistinu želi rješiti dug Ljubljanske banke ne smije prihvatiti nikakva parcijalna rješenja i ne smije dozvoliti rad te banke u Zagrebu bez sveukupnog dogovora, jasne namjere Slovenije da vrati dug hrvatskim štedišama i državi, rekao je.

"Dug hrvatskim štedišama je privatno-pravni odnos i Ljubljanska banka mora ga cjelovito regulirati zajedno s redovnim i zateznim kamatama. Ako ga banka odbije tako regulirati, hrvatska Vlada dužna je pomoći hrvatskim štedišama i njihovim legitimnim zastupnicima u tužbama u Hrvatskoj i svijetu", istaknuo je.

"Slovenija je u srpnju 1994. donijela ustavni zakon kojim je ukinula staru banku i svu aktivu prenijela na novu Ljubljansku banku, onemogućivši tako tužbe hrvatskih štediša i izvršavanje tih tužbi kod hrvatskih sudova", upozorio je Granić.

Rekao je da Hrvatska ne smije ratificirati sporazum o sukcesiji prije nego sazna gdje je nestalo 590 milijuna američkih dolara od ukupno 650 milijuna sukcesijske mase koja se nalazila u četiri strane mješovite banke.

Granić drži da se većina od tog nestalog novca (oko 280 milijuna dolara) nalazi u frankfurtskoj banci, koja je u većinskom vlasništvu Slovenije, a koja, tvrdi, ne želi izvijestiti gdje se nalazi taj novac.

"To Hrvatska svakako mora utužiti, a odustati od tužbe jedino ako od Slovenije dobije precizne podatke gdje je taj novac", rekao je.

(Hina) tr sšh

Pročitajte više