Devet turističkih zemalja EU potpisalo izjavu o spasu turizma, Hrvatska nije. Zašto?

Foto: Luka Stanzl/Pixsell, politico.eu

MINISTRI iz devet turističkih zemalja, među kojima su Italija, Francuska, Španjolska, Portugal, Malta, Grčka, Cipar, Rumunjska i Bugarska, potpisali su jučer Deklaraciju o zajedničkom stajalištu ministara turizma EU. U toj su deklaraciji europski ministri turizma istaknuli koje se mjere pod hitno moraju poduzeti kako bi se spasio europski turizam, koji je izrazito pogođen pandemijom koronavirusa, no Hrvatska nije potpisnica ove deklaracije.

Stoga smo pitali Ministarstvo turizma zašto je ministar Gari Cappelli nije potpisao.

"Hrvatska mora ostati neutralna"

"Hrvatska kao zemlja koja predsjeda Vijećem Europske unije mora biti neutralna, stoga ne može potpisivati izjave i inicijative takve vrste", stoji u odgovoru Ministarstva turizma za Index.

Ističu kako EU mora osnovati fondove za pomoć kompanijama u turističkoj industriji kako bi ostale konkurentne u novom, dinamičnom i promjenjivom okruženju.

Budući da je turizam jedna od glavnih industrija europskog gospodarstva, jer predstavlja više od 10% BDP-a EU i zapošljava gotovo 12% ukupne radne snage, izrazito je potrebno, ističu u deklaraciji, da se iste mjere, što se tiče putovanja i mobilnosti putnika, primjenjuju u svim državama članica EU, kako bi putovanja bila sigurna i nesmetana.

Tko je sve potpisao?

Portal Politico.eu objavio je deklaraciju koju prenosimo u cijelosti.

"Mi, ministri Bugarske, Cipra, Francuske, Grčke, Malte, Italije, Portugala, Rumunjske i Španjolske, ističemo da je turizam jedna od glavnih industrija europskog gospodarstva, jer predstavlja više od 10% BDP-a EU i zapošljava gotovo 12% ukupne radne snage. Europska unija je vodeća svjetska turistička destinacija, s više od 40% udjela u svjetskom turističkom tržištu u 2018. godini i 562 milijuna međunarodnih dolazaka, nakon devet godina uzastopnog rasta. Turizam u našim zemljama predstavlja stratešku industriju. Željeli bismo da Plan oporavka EU uključi snažnu potporu turizmu i prepozna postojanje određenih teritorija.

Također se zalažemo za to da se uspostave homogena pravila za zračnu i pomorsku ili kopnenu mobilnost kako bi se zajamčilo 'sigurno i nesmetano putovanje' na prostoru Europe. Za sve gore navedeno predlažemo europski plan oporavka turističke industrije koji uključuje koordinirane i diferencirane mjere, kratkoročno i srednjoročno usmjerene na ekonomsku potporu turističkoj industriji.

Potrebno osnovati fond za pomoć turističkim kompanijama

Ovaj bi plan ispunio i specifične potrebe određenih teritorija, uključujući najudaljenije regije i otoke, te osigurao mobilnost unutar Europe dajući potporu zrakoplovnim tvrtkama i uspostavljajući zajedničke sigurnosne standarde. Prvi niz mjera koje se moraju poduzeti mora biti usmjeren na podršku najugroženijim sektorima. Kako bismo ograničili uništavanje turističke proizvodne djelatnosti i zaposlenosti te osigurali brzi oporavak, moramo uvesti ekonomske mjere koje bi osigurale preživljavanje firmi i održavanje zaposlenosti te spriječile krizu likvidnosti.

Europska unija kroz program SURE (koji su pokrenuli Europska komisija i Paneuropski jamstveni fond) treba hitno podržati strategiju održavanja proizvodnih struktura i zaposlenosti u turističkoj industriji tijekom cijelog trajanja kriza. Osim toga, EU mora osnovati fondove za pomoć kompanijama u turističkoj industriji kako bi ostale konkurentne u novom, dinamičnom i promjenjivom okruženju. Kako je povjerenik Breton istaknuo, ti bi fondovi trebali predstavljati vrlo značajan iznos budućeg europskog programa oporavka.

"Zračni promet ključan je za turizam i naša gospodarstva"

Drugo, zajednički moramo podržati naše regije koje su najviše pogođene krizom. Oporavak ovih teritorija mora biti u skladu s načelom održivosti, a to su: ekonomska i socijalna održivost, promicanje inovacija i digitalizacija turističkih odredišta. Održivost okoliša, promicanje učinkovitog korištenja resursa prelaskom na kružnu ekonomiju, osiguravanje smanjenja emisija stakleničkih plinova i zaštita biološke raznolikosti, posebno u područjima oceana, kako je utvrđeno u Europskom zelenom planu.

U okviru ove strategije također moramo razmotriti pružanje izravne pomoći turističkim destinacijama koje su dio strategije diverzifikacije turističkih proizvoda kao što su planine, unutrašnjost i ruralna područja. Ključni su mobilnost i oporavak tranzita najprije između država članica, a zatim s ostatkom svijeta. Zračni promet ključan je za turizam i naša gospodarstva, zbog njegovog doprinosa ekonomskoj aktivnosti i zapošljavanju. Stoga zrakoplovnim kompanijama moramo olakšati pristup kako bi bile likvidne.

Moramo vratiti povjerenje među putnike i jamčiti im sigurnost prilikom putovanja. Stoga je nužno da se iste mjere primjenjuju u svim državama članicama EU. Primjenjujući ove mjere ravnomjerno na cijelom području EU, postići ćemo jednako 'sigurno i nesmetano putovanje' za sve", stoji u Deklaraciji europskih ministara turizma.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više