Drugi slučaj u Virovitičko-podravskoj županiji, riječ je o partneru zaražene žene

Foto: Hina

NA području Virovitičko-podravske županije potvrđen je i drugi slučaj zaraženog koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

"Riječ je o muškarcu srednje životne dobi i partneru žene u koje prvo utvrđena zaraza Covidom 19. Klinička slika je lakša pa smo i njemu odredili liječenje u kućnoj karanteni. To su takozvane obiteljske infekcije jer je kontakt došao unutar obitelji", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus.

Bio je u kontaktu s mnogima

Dodao je kako je epidemiološkim izvidima utvrđeno da se on prvi zarazio, ali je zanemario simptome jer su bili blaži.

"S obzirom na prirodu svojega posla, u kontaktu je bio s mnogim ljudima i sada radimo na tome da utvrdimo gdje se zarazio. Paralelno s tim obavljamo i daljnja epidemiološka istraživanja kako bismo utvrdili njegovo kasnije kretanje da ljude s kojima je bio u kontaktu stavimo u kućnu samoizolaciju“, objasnio je dr. Venus.

Osim svim članovima te obitelji, kućna samoizolacija određena je i za 22 osobe koje su bile s njima u kontaktu. Jedna od njih je testirana, a rezultati se očekuju do kraja dana. 

"Taj bi rezultat mogao biti pozitivan. Ako bude, tako će sve biti pod nadzorom jer znamo gdje je izvor", rekao je dr. Venus.

S prikupljanjem uzoraka u Virovitičko-podravskoj županiji počelo se 16. ožujka s prvim sumnjivim slučajem koji se pokazao negativnim.

"U tih 16 dana, do danas, ukupno smo prikupili 50 uzoraka, što znači tri uzorka na dan. Obrađeno je 46 uzoraka, a za četiri čekamo potvrdu“, zaključio je dr. Venus.

Pročitajte više