Evo kako bi mogla izgledati izraelska kopnena ofenziva na Gazu

Foto: EPA

Borbe između izraelske vojske i Hamasa imaju tendenciju slijediti sličan obrazac, s kopnenim upadima tijekom godina u različitim razmjerima, kojima obično prethodi teška baražna vatra na područja i lokacije kojima su se Izraelci približavali.

Izrael je također intenzivno koristio zračne snage i granatiranje s kopna i ratnih brodova u prvoj fazi napada na, kako se tvrdilo, Hamasove vojne infrastrukture, uključujući vladine zgrade, policijske postaje, obalne instalacije, objekte za obuku i domove viših dužnosnika, piše The Guardian.

No, iako Izrael ima prednost u smislu veličine vojske, tehnologije, sustava naoružanja i logistike, Hamas se tijekom godina znatno prilagodio kako bi iskoristio urbano okruženje Gaze.

Kako će geografska konfiguracija utjecati na borbe?

Zemljopis Gaze je ograničavajući za izraelske operacije i zbog toga Izraelske obrambene snage imaju tendenciju koristiti iste pristupne rute. Postoje ruralna područja obradivog zemljišta pored prijelaza Erez na sjeveru Gaze, oko Bureija južno od grada Gaze gdje se nalazi uzvisina koja gleda na središnju Gazu te istočno od Khan Yunisa gdje se tenkovi i oklopna oprema mogu lakše kretati i zauzeti paljbene položaje. Druga pristupna točka je oko Philadelphi Route u blizini Rafaha na krajnjem jugu.

Izrael je u prošlosti koristio položaje iznad središnje Gaze kako bi pokušao presjeći komunikacije između grada Gaze i juga te na drugim mjestima kako bi podijelio područje.

Hamas i druge frakcije u Gazi svjesni su da su to rute koje izraelske snage mogu koristiti i da će često držati prve crte obrane u tim područjima, koja su u prošlosti bila poprište teških borbi.

Kako se pješčana priroda pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi u mjestima kao što su Jabaliya i Beit Lahia gledaju na sjeverne prilaze gradu Gazi, dok je glavna cesta sjever-jug omeđena industrijskim područjima koje je Hamas u prošlosti koristio za obranu.

Teren u središtu Gaze i istočno od Khan Yunisa je otvoreniji, ali sela i više zgrade duž prilaznih cesta pružile su zaklon Hamasu.

Hoće li Izraelci ući u gradove?

Izraelske snage doživjele su teške napade pokušavajući napredovati u glavnim urbanim središtima. Hamas i druge frakcije imaju protutenkovske mine i protutenkovske navođene projektile koje su učinkovito koristili uz minobacačku vatru.

U jednoj noći borbi u urbanom području Shujeiya tijekom rata 2014. godine Izrael je izgubio 13 vojnika u zasjedi koja je uključivala protutenkovsku minu i vatru iz mitraljeza.

Iako izraelska vojska ima iskustva u borbama s oklopom u palestinskim gradovima, ne samo na Zapadnoj obali tijekom druge intifade, sada se vjeruje da Hamas ima veliku zalihu protutenkovskih projektila Kornet koji su učinkovito korišteni protiv izraelskih borbenih tenkova. Među ostalima, koristio ih je i Hezbollah u Libanonu.

Hamas je također razvio bespilotne letjelice opremljene streljivom, kakve se često koriste u Ukrajini, a koje mogu bacati bombe na vozila i trupe, što je nova prijetnja.

Kako će Hamas odgovoriti?

Hamas ima godine iskustva u borbi protiv izraelske vojske i postao je prilagodljiva i učinkovita urbana sila. Ima jezgru iskusnih borbenih vođa koji su blisko upoznati s izraelskim načinom borbe, neki od njih govore hebrejski i detaljno su proučavali izraelsku vojsku.

Glavni problem za Izrael u svakom pokušaju kopnene ofenzive je suočavanje s pripremljenim položajima Hamasa, uključujući borbene tunele koji su se intenzivno razvijali tijekom godina i u nekim slučajevima opremljeni su komunikacijskim sustavima.

Tamo gdje su Hamasove mreže tunela nekoć bile rudimentarne, njegovi inženjeri sada imaju značajno iskustvo u izgradnji čvrstih i dobro skrivenih podzemnih lokacija koje će koristiti kao zapovjedne centre i iz kojih će razmještati borce.

I dok je Izrael nekoć imao jasnu prednost u nadzoru nad Gazom, jeftine i lako dostupne civilne bespilotne letjelice koje je nabavio Hamas izjednačile su situaciju, dopuštajući mu da promatra izraelske linije pristupa.

Može li Izrael ponovno osvojiti Gazu?

Iako Izrael vjerojatno ima vojni kapacitet i volju nakon subotnjeg napada, cijena će vjerojatno biti velika za izraelsku vojsku i palestinske civile. Treba imati na umu i da se izraelski taoci nalaze na tom teritoriju.

Potpuna ponovna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i vjerojatno bi nadišla izraelsku sposobnost dugoročnog upravljanja, što sugerira da će, ako Izrael krene u potpunu invaziju, njegov cilj vjerojatnije biti sveobuhvatni poraz Hamasa.

Pročitajte više