Evo koje savjete policija daje svima koji će ove praznike rukovati s pirotehnikom

Foto: FaH

IAKO su ovo najmirniji blagdani kada je riječ o pirotehničkim sredstvima, policija je za građane pripremila brošuru za sigurno rukovanje pirotehnikom.

U preventivnoj akciji kodnog imena 'Mir i dobro' policija je uputila savjete za rukovanje pirotehničkim sredstvima. Policija u brošuri, koju su tiskali u 15.000 primjeraka, savjetuje da je obavezno pročitati upute proizvođača i pridržavati ih se. Također, djeca mlađa od 14 godina ne bi smjela koristiti i kupovati priotehniku, a osobe mlađe od 18 ne smiju rukovati pirotehnikom II. i III. razreda. Pirotehnikom se ne bi trebalo rukovati pod utjecajem alkohola, a i trebala bi postojati određena sigurnosna udaljenost, napominju iz policije.



Pirotehnika se treba koristiti samo na otvorenom prostoru i kupovati isključivo u trgovinama u kojima je njihova prodaja dozvoljena. Ni u kojem slučaju, upozorava policija, ne smije se pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje se nije aktiviralo u prvom pokušaju.

Roditeljima pak savjetuju da ne poklanjaju djeci ono od čega bi mogla stradati. "Petarde nisu igračke. Najčešće uzrokuju ozljede dlana, prstiju, lica i očiju", pišu u brošuri.

Posebno mole roditelje da obrate pažnju i ne dopuste djeci da koriste pirotehniku nedopuštenu njihovom uzrastu kako se veselje praznika ne bi pretvorilo u neželjenu situaciju u kojoj nam djeca trpe bole, tugu i strah.

Pročitajte više