Filozofski fakultet u Zagrebu dobio drugu najveću knjižnicu u Hrvatskoj

"OTVARANJE nove knjižnice zagrebačkog Filozofskog fakulteta je kulturni događaj desetljeća", poručio je dekan tog fakulteta Miljenko Jurković na svečanom otvorenju druge najveće knjižnice u Hrvatskoj. Veći književni fond od nove knjižnice Filozofskog Fakulteta u Zagrebu ima samo Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

Knjižnica Filozofskog fakulteta, u kojoj je smješteno više od 600.000 knjiga, trebala bi pomoći razvoju društvenih i humanističkih znanosti, tvrdi Jurković, ističući kako upravo te znanosti moraju biti svijest i savjest društva. Knjižnica je smještena na osam etaža koje se protežu na 8500 kvadratnih metara. U njoj istovremeno može raditi 750 korisnika, a opskrbljena je i s 200 umreženih računala.

Rektor sveučilišta Aleksa Bjeliš na otvaranju je poručio kako se nada da će knjižnica utjecati na studentsko stvaralaštvo, a Dragan Primorac "osoba koja je najviše učinila za Filozofski fakultet", prema mišljenju dekana, kazao je kako je ovaj fakultet uvelike napredovao po broju znanstvenih projekata zbog čega zaslužuje odgovarajuću knjižnicu. "Naš je cilj da Hrvatska postane zemlja znanja i da do 2010. godine postane prva po obrazovanju u regiji", kaže Primorac.

P.V.
Foto: Ronald Goršić / CROPIX

Pročitajte više