Fuchs o rušenju zbog potpisa: Nitko se nikad nije žalio. Izuzeće ne bi bilo fer

Foto: Index

MINISTAR obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs dao je izjavu nakon sjednice vlade. Odmah na početku je rekao da NCVVO mora ostati neovisan. "Svima nam treba takvo jedno objektivno vrednovanje", rekao je govoreći o NCVVO-u.

 

"Od 2010. godine pa do danas nije se nijednom dogodilo da je netko vršio bilo kakav pritisak na one koji ocjenjuju ispite u sklopu državne mature, a to su profesori srednjih škola. Teoretski je moguće da oni u nekoj varijanti ocjenjuju test učenika kojem su predavali a da to definitivno ne znaju. Do danas je negdje 350.000 učenika polagalo državnu maturu i, koliko ja znam, nije bilo nijednog problema s bilo kakvim pritiskom ili nečim vezanim uz žalbe u kontekstu otkrivanja identiteta. Zato je izrazito bitno da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije kako bi zaista sva djeca, bez obzira tko su im roditelji i kakvog su materijalnog ili bilo kakvog statusa, bila u potpuno jednakim pozicijama."

"I ranijih godina se događalo da se greškom potpiše na ispit"

Govorio je o ranijim slučajevima potpisivanja na ispite na maturi.

"I ranijih godina se događalo da su se djeca greškom potpisivala na nekim od testova iako im se u pripremnoj fazi non stop ponavljalo da to ne smiju učiniti. Ova generacija je pisala probnu maturu. Potpuno razumijem stresnu situaciju tih mladih ljudi koji čim bolje žele napisati testove jer im od toga ovisi daljnje studiranje i upisi u njima željene studije. Netko lakše, netko teže podnosi takvu stresnu situaciju i onda se događaju greške.

Imali smo slučajeva da su učenici padali u nesvijest pa se to povezivalo s vrućinama. Ove godine bez obzira na toplinske valove se to nije događalo. Svake godine se greškom potpiše od 20 do 30 učenika i njima su ispiti bili poništavani zbog otkrivanja identiteta. Ti učenici su te ispite polagali u jesenskom roku, još uvijek u vremenu u kojem su se mogli upisati na veleučilišta ili sveučilišta."

Osvrnuo se potom na slučaj Laure Mikić, o kojem je prvi pisao Index.

"U ovom konkretnom slučaju, kad god se Ministarstvo umiješalo u rad NCVVO-a, to nije završilo dobro. Sjetite se one priče kakve je boje prsten na Juditinoj ruci, je li to bilo dobro ili loše pitanje, puno priče i halabuke, da bi se na kraju ispostavilo da je najveći broj učenika na to pitanje odgovorio dobro.

Sjetite se i slučaja iz 2019. godine da se piše esej iz Hrvatskog jezika i ako pitate bilo kojeg kroatista, pedagoga, profesora hrvatskog ili bilo kojeg drugog jezika, sigurno će reći da se ispit iz Hrvatskog jezika ne može polagati bez da se piše esej, odnosno može, ali to nije cjelokupno polaganje ispita iz Hrvatskog jezika. Onda dolazi do toga da se esej piše, ali ne ocjenjuje. Naravno da se postavljalo pitanje kakvog to ima smisla. Mi smo prije dvije godine rekli da - ili se esej neće pisati, ili se neće ocjenjivati. Moj stav i stav svih stručnjaka je bio da se piše, a ako se piše, onda neka se i ocjenjuje."

"Više sam nego siguran da će se maturantica upisati na željeni studij"

"Ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta. Ne kanim naređivati ili tražiti išta, nego očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke ako ih treba donositi i istumačiti cijelu priču.

Kad govorimo o konkretnom slučaju koji se zbio, više sam nego siguran, pošto se radi o učenici koja želi umjetničku kategoriju, da studij na nekoj od akademija, bilo muzičkoj, likovnoj i dramskoj, apsolutno zahtijeva određeni talent, da će se upisati najesen jer svake godine ostaje slobodnog mjesta. Čini mi se da je to i dekan izjavio."

Hoće li najesen morati ponovno pisati? "To ćemo čuti, neka NCVVO prođe kroz cijelu situaciju i donese zaključak. Ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko. To je princip kojeg se ja apsolutno držim i mislim da izuzeća ne bi bila fer prema nikome. Nitko se dosad, osim ovog slučaja, na odluku NCVVO-a nije žalio."

"Imam svoj stav o ovome, ali ga neću reći"

Treba li mijenjati pravilnik da ovakva pogreška ne bude eliminacijska, pitali su ga. "Pravilnici su tu da ih se mijenja. To nisu zakoni, njih je jednostavno promijeniti. U pravilnicima se može potkrasti neka greška tijekom pisanja, posebno u današnjem vremenu copy/pastea. To je dobra strana pravilnika."

 

Zaslužuje li ova pogreška eliminaciju cijelog ispita, pitali su ga. "Nemojte mene pitati. Ja mislim jedno, ali neću iznositi svoje mišljenje. NCVVO mora donijeti odluke i zaključke. Što treba promijeniti, neka se mijenja."

Pitali su ga na kraju štedi li energiju. "Da, štedim. Sinovi su se odselili, ostali smo samo supruga i ja. Nastojimo šetati se sve više. Imamo određene senzore i slično i štedimo. Što će biti najesen, to ćemo vidjeti. Kolika je sad temperatura? Ne znam, otprilike nešto kao što je i ovdje."

Pročitajte više