Gračac: Premijer Sanader na otvaranju naselja za doseljene Hrvate iz BiH

PREDSJEDNIK Vlade dr. Ivo Sanader s ministrom mora, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom te predsjednikom povjerenstva za povratak prognanika i povrat imovine Gordanom Turić sudjelovao je danas u otvorenju novog naselja za doseljene hrvatske obitelji u Gračacu.

U naselju je svoj novi dom našlo 25 obitelji, prognanih u ratu u susjednoj BiH, koje su se do sad služile privatnom imovinom u srpskom vlasništvu. Te su obitelji danas na uporabu dobile 25 novoizgrađenih kuća koje ostaju u državnom vlasništvu.

Ukupna vrijednost radova je 8,855 milijuna kuna, a najveći dio je darovala njemačka dobrotvorna udruga GTZ - Agencija za tehničku suradnju, koja je zahvaljujući darovnicama njemačke vlade uložila milijun eura, a ostatak Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, dok je gračačka općina darovala zemljište.

Svečanosti je nazočio i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss.

Čestitavši obiteljima na novim kućama, premijer Sanader je rekao da je to zajednički projekt na dobrobit Hrvata koji su morali napustiti svoj kraj u srednjoj Bosni. Naglasio je da Vlada tako želi svakom svojem građaninu osigurati miran, siguran i dostojanstven život, "prije svega ljudima koji su tijekom rata spašavali svoj goli život".

"Dužni smo i kao ljudi i po Ustavu vratiti vlasništvo vlasnicima, ali smo isto tako jasno rekli da nitko neće ostati na cesti. Vlasništvo je neupitno, ali je isto tako neupitna potreba da se svakoj obitelji osigura dostojanstven život. Kao vjernik vjerujem da nemamo drugog puta osim puta pomirbe", rekao je Sanader i dodao: "Hrvatska je pobjednik u ratu koji nije htjela i koji joj je nametnut. Kamo sreće da smo se razišli onako kako su to učinile Češka i Slovačka. Međutim danas moramo imati snage za pomirbu. U duhu nas koji vjerujemo, u duhu Pape, mi ćemo slijediti taj put. To je bila i poruka našega prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana"; kazao je premijer Sanader.

Zaključivši kako su "ratne strahote za nama", premijer je, obrativši se doseljenim bosanskohercegovačkim Hrvatima, istaknuo je kako je sada zadaća da se "svakom čovjeku omogući dostojanstven život, ali najprije onima kao što su prognani i izbjegli Hrvati iz BiH koji ste puno propatili u ovom ratu" . Najavio da će Vlada donijeti zakon o područjima od posebnog državnog interesa kako bi svakom građaninu osigurala bolji život.

"Vi ste zaslužili brigu države, ne onoliko koliko je jak Zagreb, nego koliko su jaka područja od posebnog državnog interesa", istaknuo je premijer Sanader i zaželio doseljenim obiteljima dobrodošlicu u Hrvatsku.

Okupljene je pozdravio i njemački veleposlanik Gebhardt Weiss, čestitavši Vladi na dobru putu rješavanja izbjegličkog pitanja. Podsjetivši da je Njemačka uložila milijun eura u naselje u Gračacu, veleposlanik je Weis istaknuo da Nijemci dobro razumiju osjećaje Hrvata. Naime, nakon II. svjetskog rata u Njemačkoj je bilo 15 milijuna izbjeglica, ali bez ikakve potpore izvana.

"Želim da vam ovaj projekt bude dobar početak za nove inicijative", kazao je njemački veleposlanik.

Okupljenima se obratio i ministar Kalmeta, istaknuvši da se u Hrvatskoj grade brojna takva naselja za doseljene hrvatske obitelji. "Osiguravamo stambeni smještaj za sve koji nemaju vlastitu imovinu, a do ljeta iduće godine Hrvatska će završiti obnovu", najavio je ministar Kalmeta.

Pročitajte više