Gredelj: Odluka Sabora o suradnji s Haškim sudom miješanje u sudsku vlast

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj smatra da je nedavna odluka Hrvatskog sabora o suradnji s Haškim sudom izravno miješanje zakonodavne u sudsku vlast.

Prošlotjednu odluku kojom je Sabor obvezao Vladu da braniteljima haških optuženika ili osumnjičenika dostavi svu potrebnu dokumentaciju, što se odnosi i na odvjetnike odbjeglog generala Ante Gotovine Gredelj u današnjem priopćenju smatra nedopustivom.

"Donošenjem sporne odluke, Sabor je prešao granice svoga djelovanja, u trenutku kada je iz domene političke rasprave zakoračio duboko u područje sudske nadležnosti", drži Gredelj, ističući da ostavlja po strani političku, moralnu i svaku drugu dimenziju "slučaja Gotovina" i suradnje s Haškim sudom.

Po njegovoj ocjeni, Sabor je u ozbiljnoj mjeri kompromitirao i doveo u pitanje ustavnost i zakonitost kao najviše vrednote demokratskog društva.

Napominje da Sabor ima pravo i dužnost raspravljati i odlučivati o svim pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa, kakvo je i ono o suradnji s Haagom, ali i upozorava da u sustavu trodiobe vlasti ima Ustavom određene granice svoga djelovanja.

Predsjednik UHS-a stoga izražava uvjerenje da je bezuvjetno pokoravanje Ustavu i principu jednakosti pred zakonom uvjet bez kojeg Hrvatska ne može učiniti odlučujući iskorak ka državi vladavine prava i istinske demokracije.

Pročitajte više