Hakeri se osvetili za smrt Navalnog

Foto: Profimedia

Nekoliko sati nakon smrti ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog, skupina anti-kremaljskih hakera krenula je u potragu za osvetom. Koristeći pristup računalnoj mreži povezanoj s ruskim zatvorskim sustavom, hakeri su postavili fotografiju Navalnog na web stranicu hakiranog zatvora, prenosi CNN.

“Živio Aleksej Navalni!” glasila je poruka na hakiranoj web stranici, popraćena fotografijom Navalnog i njegove supruge Julije na političkom skupu. Također se čini da su hakeri ukrali bazu podataka koja sadrži informacije o stotinama tisuća ruskih zatvorenika i njihovoj rodbini i kontaktima, uključujući podatke o zatvorenicima u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navalni umro 16. veljače.

Hakeri raznih nacionalnosti, uključujući ruske iseljenike i Ukrajince, dijele ukradene podatke, telefonske brojeve i e-mailove zatvorenika i njihovih rođaka u nadi da ih netko može kontaktirati i pomoći shvatiti što se dogodilo Navalnom, rekao je za CNN haker koji tvrdi da je upleten u provalu.

Zatvorenici kupovali hranu za smiješan novac

Osim toga, hakeri su iskoristili pristup online trgovini ruskog zatvorskog sustava, gdje članovi obitelji kupuju hranu za zatvorenike, kako bi promijenili cijene proizvoda kao što su tjestenina i konzervirana govedina na jedan rubalj, što je otprilike 0,01 dolara. Obično ovi proizvodi koštaju više od jednog dolara.

Administratoru zatvorske internetske trgovine trebalo je nekoliko sati da primijeti kako Rusi kupuju hranu u bescjenje. Prošla su tri dana prije nego što je osoblje zatvorske trgovine uspjelo u potpunosti ukloniti hakerske popuste.

“Promatrali smo pristup internetskoj trgovini i vidjeli da sve više kupaca plaća proizvode po sniženim cijenama”, rekao je haker u online chatu sa CNN-om.

Golema baza podataka

Hakeri tvrde da baza sadrži podatke o oko 800.000 zatvorenika, kao i njihovim rođacima i kontaktima. CNN-ova analiza pronašla je neke dvostruke unose u bazi podataka, ali ona i dalje sadrži informacije o stotinama tisuća ljudi. CNN je uspio verificirati imena više zatvorenika na snimkama zaslona koje su hakeri podijelili, a koji su trenutno u ruskom zatvoru.

Zatvorska internetska trgovina u koju su hakeri provalili u vlasništvu je ruske države, službeno je poznata kao JSC Kalužskoje i opslužuje 34 regije u Rusiji.

Ruske službe govore o "tehničkom kvaru"

CNN je zatražio komentar od JSC Kalužskoje, ruske Federalne zatvorske službe (poznate kao FSIN) i pojedinačnih administratora web stranice za koje hakeri tvrde da su ih nadmudrili. Dana 19. veljače, dan nakon što su hakeri uklonili web stranicu i zamijenili je fotografijom Navalnog, JSC Kalužskoje objavio je na ruskoj platformi društvenih medija VK da je pretrpio “tehnički kvar” koji je doveo do pogrešnog prikaza “cijena hrane i osnovnih potrepština”.

Tom Hegel, stručnjak za kibernetičku sigurnost s iskustvom u analizi baza podataka, rekao je da podaci koji su procurili pokazuju znakove autentičnosti i da potječu iz hakirane zatvorske trgovine.

Hegel je glavni analitičar prijetnji u američkoj tvrtki za kibernetičku sigurnost SentinelOne i za CNN je rekao: “Jasno je da su imali potpuni pristup svemu. Količina snimki i dostavljenih podataka prilično je temeljita.”

Uništili server

Hakerska skupina poslala je poruke administratorima zatvorske internetske trgovine, upozoravajući ih da ne uklanjaju poruke u korist Navalnog s web stranice. Kad su web administratori to odbili, hakeri su uzvratili uništavanjem jednog od računalnih servera.

Navalni, karizmatični politički vođa koji se protivio korupciji ruske vlade, umro je pod misterioznim okolnostima 16. veljače u zatvoru u regiji Jamalo-Nenec, 2000 kilometara sjeveroistočno od Moskve. SAD smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za smrt Navalnog, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Politički motivirano hakiranje ili "haktivizam" uzelo je maha nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. U danima nakon invazije, jedan Ukrajinac osvetio se odavanjem gomile internih podataka ruske ransomware bande koji pokazuju navodne veze ove grupe s ruskim obavještajnim službama.

Proukrajinski hakeri raznih vrsta pridružili su se sukobu, preuzimajući odgovornost za napade na ruskog internetskog davatelja usluga i web stranice koje su prošle godine prenosile važan Putinov govor.

"Idemo do kraja"

“Rat u Ukrajini nedvojbeno je otvorio novo poglavlje u korištenju haktivizma, bez presedana u sadašnjem opsegu", rekao je Hegel: “Haktivizam se pojavio kao moćno oruđe raznih skupina koje žele izraziti svoja stajališta, podržati svoje nacije, napasti percipirane protivnike i pokušati utjecati na razvoj rata.”

Hakiranje zatvorske internetske trgovine imalo je i poruku ruskih imigranata. “Mi, IT stručnjaci, napustili smo današnju Rusiju. Volimo svoju zemlju i vratit ćemo se kada bude slobodna od Putinovog režima. I ići ćemo do kraja na ovom putu”, glasila je poruka na ruskom na jednoj od web stranica zatvorske trgovine.

Pročitajte više