HANS BLIX: IRAČKA SURADNJA NIJE ´ISKRENA´

Glavni UNov inspektor za kontrolu naoružanja Hans Blix u subotu je rekao da Irak nije inspektorima pružio ´iskrenu suradnju´ i da svijet nije ništa bliže spoznaji ima li Bagdad oružje za masovno uništavanje.

Blix, koji je stigao na Cipar uoči nedjeljnoga posjeta Bagdadu, kaže da će iračkim dužnosnicima objasniti ´ozbiljnost´ situacije u slulčaju da Irak ne pomogne inspektorima u potrazi za nuklearnim, biološkim i kemijskim oružjem.

´Odmah nam je omogućen pristup. Imali smo pristup svuda. To je dobro. Ali u bitnim stvarima nije bilo dovoljne suradnje. Potrebna nam je iskrena i istinska suradnja´, rekao je Blix novinarima.

Na pitanje koliko vremena inspektorima treba da završe posao, Blix je odgovorio: ´Uz njihovu suradnju, i to iskrenu i istinsku, bilo bi to brzo´.

U subotu su inspektori posjetili najmanje sedam lokacija, među ostalima i vojno skladište u kojemu je prošli tjedan UN-ova ekipa pronašla prazne kemijske bojeve glave. To je otkriće izazvalo komešanje koje je Irak proglasio olujom u čaši vode, a Washington zbog njega izrazio ´uznemirenost´.

Pročitajte više