HDZ nema problem s pucanjem ljudima u glavu, samo s pisanjem o tome na WhatsAppu

Foto: Index/EPA

ŠEF HDZ-a Andrej Plenković izbacit će iz stranke članove zatvorenih grupa na WhatsAppu i Viberu, uskoke i hajduke, koji su pisali: “Puno je jeftinija metoda leđnog plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno!” ili “Metak u čelo!”

Puna sloboda mišljenja

“Svaki član HDZ-a ima punu slobodu izražavanja mišljenja i kritika, ali stranka neće tolerirati govor mržnje i neprimjerenu komunikaciju”, rekao je Andrej Plenković.

Kad čovjek pročita detalje te strašne WhatsApp afere, čisto mu dođe žao što je tehnologija dopisivanja putem interneta i pametnih telefona zakasnila dvadesetak godina. Povijest bi sasvim drugačije izgledala da su Jan Koum i Brian Acton lansirali svoju aplikaciju 1991., a ne 2009. godine.

Emotikoni akumulatora, selotejpa, propucane lubanje

Da su genijalci iz Mountain Viewa požurili samo 18 godina, u Osijeku bi pripadnici Branimirove osječke bojne otvorili aplikaciju i osnovali zatvorenu grupu BOB u kojoj bi dijelili emotikone selotejpa, automobilskog akumulatora ili lubanje propucane zrnom 7,65. Netko od njih bi se i zaletio pa bi napisao nešto poput: “Puno je jeftinija metoda leđnog plivanja niz Dravu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno.” Ne bi to promaknulo tadašnjem šefu HDZ-a, istom onom na kojeg se aktualni šef HDZ-a danonoćno poziva, pa bi učas iz stranke izbacio šefa WhatsApp grupe u kojoj se širi govor mržnje i neprimjerena komunikacija i Branimiru Glavašu bi ostalo samo kukati da mu se krši sloboda izražavanja mišljenja ili kritike. 

Glavaš još nije ratni zločinac

Šteta, ponavljamo, da tehnologija toliko kasni pa da HDZ tada nije imao problema s neprimjerenom komunikacijom Branimira Glavaša i njegove osječke ekipe. Doduše, nema takvih problema HDZ ni danas, 28 godina kasnije.

Osječki gospodar života i smrti bio je oprezan i nije “Metak u čelo!” napisao nabadajući po kliskom ekranu pametnog telefona pa ga, eto, zdravog i čilog u saboru gdje neukaljanom ručicom podržava vladu Andreja Plenkovića. Neukaljanom jer Glavaš ni nakon 28 godina nije osuđen za ratni zločin. Hrvatskom se pravosuđu potkrala greškica (omaška, rekao bi Plenković) pa su ga onomad osudili kada se posvađao sa šefom HDZ-a, ali ta je pogreška ispravljena pa ga se još uvijek ne smije zvati ratnim zločincem. Glavaš više nije, doduše, član HDZ-a, ali je bio i to ne bilo kakav član, nego jedan od desetak najmoćnijih.

Kritika se izražavala leševima u Dravi

Zato je i imao punu slobodu izražavanja mišljenja i kritike. To što su se mišljenje i kritika u ljeto 1991. godine izražavali ulijevanjem akumulatorske kiseline u usta, batinama, metkom u potiljak ili leđnim plivanjem leševa niz Dravu Andreju Plenkoviću nije problem.

Takva je tada bila tehnologija, a ni jedna od žrtava ionako nije nosila iskaznicu HDZ-a pa nije bilo ni razloga za izbacivanje iz stranke. HDZ-ov stranački vrh, ni tada, ni sada, nema ništa protiv pucanja u glavu dok god se o tome ne piše na WhatsAppu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više