HDZ-ov Piletić: Važno je ulagati u sveučilišta i industriju u Slavonskom Brodu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nositelj liste HDZ-a za V. izbornu jedinicu Marin Piletić posjetio je danas Slavonski Brod te istaknuo važnost ulaganja u sveučilište i studentske programe, "Đuru Đakovića" kao simbol industrije i općenito u sve slavonske županije.

Marin Piletić posjetio je s ostalim kandidatima s liste za V. izbornu jedinicu posjetio je zgradu Sveučilišta u Slavonskom Brodu koja je u rekonstrukciji, pogon Đure Đakovića te Udrugu osoba s invaliditetom Loco Moto.

"Došli smo vidjeti samo neke od projekata koje financira vlada RH. Slavonski Brod svakako je lider slavonskih gradova - treba ga jačati kroz ulaganja u sveučilište i industriju", rekao je Piletić.

"Važno je u ovakvoj maloj sredini imati instituciju kao što je sveučilište"

Piletić je napomenuo da je na području Brodsko-posavske županije početkom 2024. godine, zahvaljujući mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosno vlade, bilo 7500 zaposlenih više nego 2016. godine.

"U trenucima kada se hrvatsko tržište rada ubrzano mijenja, na sve izazove odgovaramo kroz kvalitetan sustav obrazovanja, prekvalifikacije, zbog toga je važno u ovakvoj sredini imati instituciju kao što je sveučilište, odgovarati na promjenu tehnologije, a to će svakako osnažiti gospodarstvo i poslodavce na ovom području", rekao je Piletić.

Važnost ulaganja u studentske domove

Istaknuo je i važnost ulaganja u studentske domove i internacionalizaciju hrvatskog sveučilišta, budući da broj stranih studenata raste, a to će biti sve više jer će izmjenom Zakona o strancima, svim stranim državljanima koji dođu studirati u Hrvatsku i provedu ovdje pet godina biti omogućen trajni boravak.

Govoreći o "Đuri Đakoviću", rekao je da je poznato u kakvim je okolnostima bila ta tvrtka te da je nakon intervencije Vlade potaknuta proizvodnja i udvostručen broj radnih mjesta. "To je smjer koji želimo Hrvatskoj ponuditi u sljedeće četiri godine", poručio je Piletić.

Pročitajte više