HDZ-ovi ministri otvorili skladište krumpira

Foto: Ličko-senjska županija

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (HDZ) te ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ) otvorili su danas u Gospiću skladište krumpira tvrtke AgroVelebit, u čiju rekonstrukciju je uloženo 1.6 milijuna eura, od čega milijun iz državnog proračuna.

Direktor AgroVelebita Nikola Vidaković rekao je da rekonstruiran stari i sagrađen novi prostor za kvalitetnije skladištenje krumpira, kapaciteta 1700 tona, što će omogućiti da se produlji kvaliteta krumpira kroz godinu i tako omogući njegov bolji plasman na tržištu. Osim skladištenja, nabavom nove opreme olakšan je i pretovar krumpira. “Time će se smanjiti količina škarta te posao proizvodnje krumpira učiniti dohodovnijim za sve”, istaknuo je Vidaković.

"Ovo će povećati proizvodnju"

Ministrica Vučković navela je da je ta investicija, u koju je Ministarstvo poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja uložilo milijun eura, "iskorak za revitalizaciju proizvodnje krumpira kojim su se stvorili bolji uvjeti, a to će povećati proizvodnju". 

Nekad se, naime, u Lici proizvodilo 70.000 tona krumpira godišnje, a sada neusporedivo manje. Kako je rekla Vučković, sada se proizvodi oko 1175 tona certificiranog ličkog krumpira, a pritom najviše AgroVelebit.

Ministrica je istaknula i da je u Ličko-senjskoj županiji 2015. godine bilo oko sedam posto mladih poljoprivrednika, dok ih je danas 17.4 posto, što je “nedovoljno, ali ipak više i od hrvatskog  i europskog  prosjeka”. Dodala je da je u tom razdoblju u toj županiji u poljoprivredu uloženo više od 155 milijuna eura, a što zajedno s isplaćenim poticajima čini više od 250 milijuna eura.

Hvale i porast broja goveda

“To je rezultiralo time da je od 2015. godine brojka od 13 tisuća goveda porasla na 21 tisuću, a brojka od 77 tisuća ovaca na više od 82 tisuće”, izjavila je Vučković. Župan Ernest Petry pobrojao je mjere pomoći za OPG-e i razvoj poljoprivredne proizvodnje, istaknuvši da je osmišljeno i na razne fondove aplicirano oko 120 projekata za sve ličke brendove.

Pritom je posebno izdvojio razvoj “mega-projekta važnog za cijelu Hrvatsku", odnosno Centar za razvoj poljoprivrede i stočarstva u brdsko-planinskim područjima, kojeg smatra nukleusom budućeg razvoja, jer će voditi ka okrupnjavanju imanja, standardizaciji poljoprivrednih proizvoda i povećanju proizvodnje u kratkom roku.

Pročitajte više