HGK odbacuje optužbe u vezi Name

HRVATSKA gospodarska komora (HGK) odbacila je danas optužbe Sindikata tekstila i konzorcija Zagrebačkih robnih kuća, koji traže smjenu predsjednika HGK-a Nadana Vidoševića, da se u rješavanju slučaja Name stavila na stranu trgovaca, a ne proizvođača tekstila i obuće.

Iako je HGK prethodno dva puta dao pozitivno mišljenje o poslovnom planu konzorcija za preuzimanje Name u stečaju, Vidošević je nedavno uputio pismo premijeru Ivi Sanaderu kojim podupire pismo namjere za kupnju Name trgovačkih kuća Lantea i Iris, ističu sindikalci i konzorcij domaćih proizvođača tekstila i obuće.

HGK pak u priopćenju tvrdi da sustavno promiče interese hrvatskog gospodarstva, poglavito izvozno orijentiranu proizvodnju, te vodi brigu o zaštiti hrvatske proizvodnje.

Nakon stečaja Name sredinom 2000. bilo je mnogo zainteresiranih za preuzimanje te trgovačke kuće, a ponajviše stranih trgovačkih lanaca.

HGK je podupirao domaći konzorcij na samom početku jer je tada to smatrao najboljim načinom zaštite interesa hrvatskoga gospodarstva.

Nakon što su za Namu pokazale interes i hrvatske trgovačke kuće smatramo da se otvorila mogućnost širega i kvalitetnijeg dogovora oko budućnosti Name, ističe HGK.

Budućnost Name je povratak na prijašnju poziciju prestižnog trgovačkog lanca. Nama je simbol hrvatske trgovine za koji bi bilo poželjno da ostane u hrvatskom vlasništvu. Ona mora biti elitna destinacija za ponudu artikala vrhunske kakvoće uz jamstvo profita, rekao je predsjednik HGK-a Nadan Vidošević.

Nama kao hrvatski prestižni trgovački lanac, olakšala bi hrvatskim proizvođačima kvalitetnog tekstila i obuće da svoje proizvode plasiraju na police elitne robne kuće. Za uspjeh tog projekta ključan je menadžment buduće Name.

HGK svoju ulogu vidi u tome da povezuje, a ne suprotstavlja trgovačka društva, pa vjeruje da će hrvatska trgovina i proizvođači tekstila i obuće naći zajedničko rješenje i na taj način maksimizirati učinke u vlastitom interesu, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više